1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna`dan TR`ye: Gaz depomuzu kullanın

Ukrayna`dan TR`ye: Gaz depomuzu kullanın

Enerji Günlüğü - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Türkiye'yi, ülkesindeki doğalgaz depolarını birlikte kullanmaya çağırdı.Ukrayna'nın...

Ukrayna`dan TR`ye: Gaz depomuzu kullanın

Enerji Günlüğü - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Türkiye'yi, ülkesindeki doğalgaz depolarını birlikte kullanmaya çağırdı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, IICEC 6. Uluslararası Enerji Forumu'nda bir konuşma yaptı. Ukrayna'nın doğalgaz alanında güvenilir bir transit ülke olmadığına yönelik değerlendirmeleri haksız bulduğunu ifade eden Büyükelçi Sergiy Korsunskiy şunları söyledi:

"Bazı platformlarda bizim doğalgazda güvenilir transit ülke olmadığımızı söylemeye çalışıyorlar. Oysa bu doğru değil. Gaz çıkış noktasını Doğu'dan (Rusya sınırı), Batı sınırımıza aktaralım. Ve Avrupa Birliği ile transit anlaşmaları yapalım. http://enerjigunlugu.net Rus gazının Ukrayna'dan geçişinin zor tarafı bu. Ne kadar tüketiyoruz, ne kadar reexport ediyoruz bu bilinmiyor. Ama şimdi bu belirsizlikleri temizliyoruz. Ne kadar gaz geliyor, ne kadarı Avrupa'ya gidiyor, bunu günlük olarak yayınlıyoruz."

RUS ŞİRKETLERİ İSTEMİYORUZ

Ukrayna üzerinden yapılan transit gaz akışının daha sağlıklı yürütülebilmesi için yabancı yatırım istediklerini kaydeden Korsunskiy, "Özelleştirmeye de açığız. Ancak bu konuda çok temel bir şart olacak. Rus şirketler olmayacak. Onları davet etmeyeceğiz. Çünkü bizim için en önemli sorunlardan biri, bu şirketlerin bir takım şaibeli gaz anlaşmalarına dahil olmuş olmaları. Bunu istemiyoruz. Temiz, şeffaf iş istiyoruz" diye konuştu.

FATİH BİROL: KAYA GAZI İLE ORTADOĞU ÖNEMSİZLEŞMEZ!: 




DEPOLARIMIZLA DENGELEYİCİYİZ

Ülkesinde bulunan altyapının Avrupa için en önemli avantajlardan biri olduğunu kaydeden Korsunskiy, "50-60 yıl önce Sovyetler Birliği'nin doğalgaz ihraç etmeye başlamasından itibaren bizim için en önemli avantaj depolama. Ukrayna'da çok iyi depolama tesisleri var. Boru hatlarında sorun olursa, Bütün Avrupa'da tüketimin dengelenmesi için yeterli depolama kapasitemiz mevcut" dedi. http://enerjigunlugu.net Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu depolama kapasitesinin sıfırdan oluşturulmaya çalışılması halinde bunun için çok büyük yatırımlar yapmak gerekeceğini ifade eden Ukrayna Büyükleçisi, "Oysa bizde bu tip depolama tesisleri var. Ve Avrupa Birliği ülkeleri bunları ikili anlaşmalarla kullanabilir" diye konuştu.

TÜRKİYE UKRAYNA'NIN GAZ DEPOLARINI KULLANSIN

Ukrayna'nın mevcut doğalgaz depolama kapasitesini Türkiye ile ortaklaşa da kullanabileceklerini vurgulayan Büyükelçi Korsunskiy bu konuda geçmiş yıllardan bir örnek verdi. Korsunskiy şöyle dedi:

"2011 ve 2012 kışı Avrupa ve Türkiye'de sert geçti. Türkiye Rusya'dan acil bir doğalgaz talep etti. Gazprom (ek kapasite yok) dedi veremedi. Bunun üzerine biz depomuzu açıp gaz verdik. Bu birkaç gün için çok önemliydi, özellikle İstanbul için. Dolayısıyla bu çok iyi bir örnek. Önümüzde ılıman kışlar olsun diyelim ama bunun garantisi yok."

TEDARİK PROBLEMİNİ BİZ YARATMIYORUZ

Ukrayna'nın da Avrupa gaz iletim şebekesinin parçası olmak istediğini belirten Büyükelçi Sergiy Korsunskiy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok önemli entegratör projelerin de farkındayız. http://enerjigunlugu.net Kuzey Güney gibi projeler mesela. Bunlara biz de katılmak istiyoruz kendi depolama kapasitelerimizle birlikte. Ruslar'a da söyledik, AB şirketlerine de söyledik. Doğu sınırımızdan gaz alın, yüzde 100 güvenilir bir gaz tedarikçisi olabiliriz. Problemi bizim yarattığımızı da kimse iddia edemez." 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler