1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna`nın gazını kesen Rusya bir de tahkim davası açtı

Ukrayna`nın gazını kesen Rusya bir de tahkim davası açtı

Enerji Günlüğü - Bu sabah itibariyle Ukrayna gaz şirketi Naftogaz’ı ön ödemeli sisteme geçiren, yani fiilen bu ülkenin doğalgazını kesen Rus Gazprom,...

Ukrayna`nın gazını kesen Rusya bir de tahkim davası açtı

Enerji Günlüğü - Bu sabah itibariyle Ukrayna gaz şirketi Naftogaz’ı ön ödemeli sisteme geçiren, yani fiilen bu ülkenin doğalgazını kesen Rus Gazprom, Kiev'den alacakları için Stockholm tahkim mahkemesinde 4.5 milyar dolarlık dava açtı.

OAO Gazprom, Naftogaz Ukrayna’nın doğalgaz alım satım sözleşmesinden (19 Ocak 2009 tarihli №KP Sözleşmesi) kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemediği gerekçesiyle üzerine Ukrayna’dan 4,5 milyar dolarlık borcunu tahsil edebilmek için Naftogaz Ukrayna aleyhine Stockholm’daki Uluslararası Tahkim mekanizmasına başvurdu.

Gazprom'dan yapılan açıklamada, Naftogaz Ukrayna'nın, sözleşme uyarınca gerçekleştirilen doğalgaz tedariki karşılığında büyük çapta borç biriktirdiği ve mevcut doğalgaz tedariki için de ödeme yapmadığı belirtildi.

Gazprom, daha önce yaptığı duyuruda, 16 Haziran 2014 tarihinde (bugün) Moskova saatiyle 10:00 (TSİ 09:00) itibariyle, sözleşme hükümleri uyarınca Naftogaz Ukrayna’ya yalnızca karşılığında ödeme yaptığı miktarda doğalgaz tedarik edeceğini açıklamıştı.

Gazprom'un duyurusunda, Naftogaz Ukrayna'nın 19 Ocak 2009 tarihinde NAK Naftogaz Ukrayna ile OAO Gazprom arasında 2009-2019 dönemi için Ukrayna topraklarından transit geçecek doğalgaz miktarı ve geçiş koşullarına ilişkin olarak imzalanan Sözleşme (№ TKGU) uyarınca üçüncü ülkelere yönelik doğalgaz transit geçişini sürdürmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı.

GAZPROM: NAFTOGAZ'IN YÜKÜMLÜLÜKLERİNE HARFİYEN UYACACAĞINA İNANIYORUZ

Açıklamada "OAO Gazprom, Naftogaz Ukrayna’nın üçüncü ülkelere yönelik transit doğalgaz geçişine ilişkin yükümlülüklerine harfiyen uyacağı inancındadır" ifadeleri kullanıldı.

Gazprom, Naftogaz Ukrayna’nın transit geçişten yasadışı şekilde doğalgaz çekmeye başlaması durumunda doğalgaz transit geçişinde aksaklık yaşanabileceğini, bu durumun da Avrupa Komisyonu’na önceden bildirildiğini açıkladı.

Açıklamada "OAO Gazprom, Avrupa’daki alıcılarına yönelik doğalgaz transit geçişindeki olası kesintileri önlemek için elinden gelen her şeyi yapmıştır ve yapmaya devam edecektir" denildi. 

VE UKRAYNA'NIN GAZI KESİLDİ

Önceki ve Sonraki Haberler