1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ulusal marker değeri için en yüksek vergili akaryakıt seçilecek

Ulusal marker değeri için en yüksek vergili akaryakıt seçilecek

Enerji Günlüğü – EPDK; kaybolan, çalınan veya ziyan olan ulusal marker miktarının bedelini hesaplarken, en yüksek vergiye sahip akaryakıt türünü dikkate...

Ulusal marker değeri için en yüksek vergili akaryakıt seçilecek

Enerji Günlüğü – EPDK; kaybolan, çalınan veya ziyan olan ulusal marker miktarının bedelini hesaplarken, en yüksek vergiye sahip akaryakıt türünü dikkate alacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i yayınladı. Değişiklikle beraber, lisans sahiplerine teslim edilen ulusal markerın bir kısmı kaybolduğunda, çalındığında veya ziyan olduğunda; ulusal marker değeri hesaplamasında revizyona gidildi. 

Buna göre lisans sahibinin teslim aldığı ulusal marker miktarından kaybolan, çalınan veya ziyan olan kadarı için, en yüksek vergiye sahip akaryakıt türü üzerinden hesaplama yapılacak. Bu akaryakıt türü üzerinden söz konusu kaybedilmiş ulusal marker miktarı için oluşabilecek bütün vergiler hesaplanarak toplanacak. Elde edilen tutar, lisans sahibi tarafından EPDK’ya ödenecek. 

Değişiklikten önceki düzenlemede bedel hesaplanırken “markerın ekleneceği akaryakıt türü” üzerinden hesaplama yapılacağı bildiriliyordu ve konu şöyle hükme bağlanıyordu: 

“Teslim edilen ulusal markerin herhangi bir şekilde çalınması veya kaybolması ve/veya ziyan olması halinde; çalınan veya kaybolan ve/veya ziyan olan ulusal markerin ekleneceği akaryakıt miktarından doğan her türlü vergi ve benzeri mali yükümlülükler ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurum hesabına yatırılmadan yeniden ulusal marker verilmez”.

Söz konusu değişiklik, yeni Yönetmelikte şöyle ifade edildi: 

“Ulusal marker bedeli, çalınan, kaybolan ve/veya ziyan olan ulusal marker miktarı ile işaretlenebilecek akaryakıt miktarından doğan her türlü vergiye karşılık gelen bedeldir. Ulusal marker bedeli hesaplanırken, lisans sahibinin Kuruma bildirdiği ilgili yıla ait Pazarlama Projeksiyonunda ulusal marker eklenmesi öngörülen akaryakıt türleri içerisinden Kurum internet sitesinde yayımlanan, en yüksek işlem hacmine sahip sekiz dağıtıcı şirketin bildirdiği, ortalama bayi fiyatları arasından en yüksek vergiye sahip olan akaryakıt esas alınır. Söz konusu ortalama fiyat her ayın ilk gününde güncellenir ve bir ay boyunca bu fiyat üzerinden ulusal marker teminat tutarları hesaplanır. Teslim edilen ulusal markerin çalınması, kaybolması, ziyan olması halinde, ulusal marker bedeli hesaplanırken olayın gerçekleştiği veya tespit edildiği ay içerisinde geçerli olan ortalama bayi fiyatı esas alınır. Ulusal marker bedelinin yukarıdaki yöntemle hesaplanamadığı durumlarda ulusal marker bedeli hesaplanırken, en yüksek işlem hacmine sahip sekiz dağıtıcı şirketin bildirdiği, ortalama bayi fiyatları arasından en yüksek vergiye sahip olan akaryakıt esas alınır”.

Önceki ve Sonraki Haberler