1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ulusal marker uygulaması değişti

Ulusal marker uygulaması değişti

Enerji Günlüğü - Petrol piyasasında ulusal marker bedeli hesaplanırken, en yüksek işlem hacmine sahip 8 dağıtıcı şirketin bildirdiği, ortalama bayi...

Ulusal marker uygulaması değişti

Enerji Günlüğü - Petrol piyasasında ulusal marker bedeli hesaplanırken, en yüksek işlem hacmine sahip 8 dağıtıcı şirketin bildirdiği, ortalama bayi fiyatları arasından en yüksek vergiye sahip olan akaryakıt esas alınacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, ulusal marker bedeli hesaplanırken, en yüksek işlem hacmine sahip 8 dağıtıcı şirketin bildirdiği, ortalama bayi fiyatları arasından en yüksek vergiye sahip olan akaryakıt esas alınacak.

Söz konusu ortalama fiyat her ayın ilk gününde güncellenecek ve bir ay boyunca bu fiyat üzerinden ulusal marker teminat tutarları hesaplanacak. Teslim edilen ulusal markerin çalınması, kaybolması, ziyan olması halinde, ulusal marker bedeli hesaplanırken olayın gerçekleştiği veya tespit edildiği ay içerisinde geçerli olan ortalama bayi fiyatı esas alınacak.

TEMİNAT MEKTUBU EPDK'YA İBRAZ EDİLECEK

Ulusal marker talebinde bulunacak ilgili lisans sahibi, Kurum tarafından belirlenen tutardaki teminat mektubunu EPDK'ya ibraz edecek. Teminat mektubunu Kuruma ibraz etmeyen ilgili lisans sahibinin ulusal marker talepleri karşılanmayacak.

Kuruma ibraz edilecek teminat mektubu tutarı belirlenirken ilgili lisans sahibinin elinde bulunan ulusal marker stoku ve talep edilen ulusal marker miktarı dikkate alınacak. Teminat mektubu tutarının ilgili lisans sahibinin stokunda bulunan ve talep edilen ulusal markerin bedelini karşılaması esas olacak. Teminat tutarı belirlenen ulusal marker bedeli ile aynı şekilde hesaplanacak ve 50.000.000 (elli milyon) Türk Lirası’nı aşamayacak.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ

Gümrük girişinde akaryakıta ulusal marker ekleme işlemi ancak ithalat işlemlerini tamamlayan ilgili lisans sahibi tarafından gerçekleştirilebilecek ve enjeksiyon donanımlarında ulusal marker ekleme işlemi esnasında meydana gelen teknik arızalar sonucu oluşan ve geri kazanımı mümkün olmayan ulusal marker kayıpları hariç olmak üzere, teslim edilen ulusal markerin çalınması, kaybolması veya ziyan olması halinde, ilgili lisans sahibi çalınan, kaybolan ve ziyan olan ulusal marker bedelini Kurum hesabına yatıracak.

Ulusal marker bedelini 7 iş günü içerisinde EPDK hesabına yatırmayan veya yatırdığına dair belgeyi Kuruma ibraz etmeyen ilgili lisans sahibinin teminat mektubunun ulusal marker bedeli kadarı nakde çevrilecek.

Ulusal Marker Uygulama Faaliyetleri ve Ulusal Markez Teslimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kurul Kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, ulusal markerin talep, teslim ve iade edilmesine ilişkin esasları düzenliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler