1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ulutan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin elektriği mini HES’ten

Ulutan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin elektriği mini HES’ten

Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği tarafından Zonguldak’ta 0,187 MWe kurulu gücünde hidroelektrik santrali kurulacak. Santralde üretilen elektrik içme suyu arıtma tesisinde kullanılacak.

Ulutan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin elektriği mini HES’ten

Enerji Günlüğü - Zonguldak’taki Ulutan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak için mikro hidroelektrik santrali kurulacak.

Zonguldak İli, Merkez İlçe, Kardeşler Köyü sınırları içinde Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği tarafından Ulutan Barajı MikroHES kurulması planlanıyor. Projenin değeri 3,2 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Ulutan Barajı tarafından beslenen ve Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği tarafından işletilen Ulutan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin elektrik ihtiyacının bir kısmı, kurulacak olan mikro hidroelektrik santralinden karşılanacak. Ulutan Barajının 178,05 m su kotu ile türbin eksen kotu olan 131,50 m arasındaki kot farkının değerlendirilmesiyle potansiyel enerjiden elektrik enerjisi elde edilecek. 

Proje kapsamında mevcut 230 metre uzunluğundaki cebri boruya 100 metrelik bağlantı yapılarak, içme suyu amacıyla barajdan alınan suların santral binasında türbinlenmesi, türbinden çıkan suların ise havalandırma havuzuna verilmesi planlanıyor. Santral binası, çelik kontrüksiyon yapı olarak tasarlanmış ve mevcut durumda bulunan havalandırma havuzunun üst kotunda 30 m2’lik bir alana konumlandırılacak. Santral binasının kurulu gücü 0,187 MWe olacak. MikroHES projesi ile yıllık toplam 1.403.557 kWh enerji üretilecek. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler