1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ulutaş: Mevzuatta bizim minareye AB kılıfı tutmuyor

Ulutaş: Mevzuatta bizim minareye AB kılıfı tutmuyor

Enerji Günlüğü - EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Hacı Ali Ulutaş,  mevzuat hazırlarken AB müktesebatına uymaya çalıştıklarını belirterek,...

Ulutaş: Mevzuatta bizim minareye AB kılıfı  tutmuyor

Enerji Günlüğü - EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Hacı Ali Ulutaş,  mevzuat hazırlarken AB müktesebatına uymaya çalıştıklarını belirterek, ''Ama bizim minareye o kılıf tutmuyor. Elverdiği ölçüde yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın EPDK Elektrik Piyasası Dairesi özel oturumunda soruları yanıtlayan Ulutaş, rekabetle alakalı işlemlerde özellikle üretim kısmında şu anda rekabeti engelleyecek bir problem olmadığını söyledi. 

Yenilenebilir enerjiyi desteklemeye devam etmek gerektiğini ifade eden Ulutaş, ''Rüzgar santralleri 'YEKDEM' devam etsin diyor. Doğalgazcı YEKDEM'i bırakın diyor. Mesele şudur;  biz dışarıdan bir kaynak akışı yapmıyoruz. Mevcut sistem var, sisteme giren çıkan para var. Bunu kimin alacağına Türkiye olarak biz karar veriyoruz. Şu anda 'dışa bağımlıyız yenilenebilirciler alsın' diyoruz. Maliyeti total olarak karşılıyoruz. Yenilenebiliri desteklemeye devam etmemiz lazım'' dedi.

Ulutaş, ''Mevzuatı hazırlarken görüş alıyorsunuz, ama AB'ye uyuyor mu?'' şeklindeki bir soruya karşılık, ''Altına imza attığımız AB müktesebatı ile yapmaya çalışıyoruz ama bizim minareye o kılıf tutmuyor.  Onu elverdiği ölçüde yapmaya çalışıyoruz. Biz ilana, görüşe çıkıyoruz, sizler de görüş gönderin.  Hem AB müktesebatı hem dünya örneklerine bakarak ondan sonra ilana çıkıyoruz'' diye konuştu.

YEKDEM BAŞVURULARINI ONLİNE ALMAYA YÖNELİK ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

EPDK  Elektrik Piyasası Dairesi Grup Başkanı Dr. Mustafa Gözen de lisanssız elektrik üretimivle YEKDEM mekanizması hakkında bilgi verdi. 

Gözen, EPDK olarak 2019 yılı ve sonrası için YEKDEM başvurularını online almaya yönelik çalışmaların devam ettiğini, bu amaçla YEKDEM yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını,  önümüzdeki haftalarda Kurumun internet sayfasında neler yapılması gerektiğine ilişkin duyuru yapılacağını belirtti. Gözen, ''Online başvuru için yetkili kişi, kurum veya kişilerin kuruma bildirilmesi gerekiyor'' dedi.

Lisanssız yönetmelik ve tebliği tek bir ikincil mezuat haline getirmeye yönelik çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Gözen,  ''Elektrikli araç şarj istasyonları usul ve esaslarına ilişkin  taslak hazırlanmış,  görüşler toplanmış, çalışmalar devam etmektedir. Şu anda görüşleri değerlendirme noktasındayız.  Çalışma son haline aldığında Kurul kararı ile netleşecek'' diye konuştu.

RÜZGAR SEKTÖRÜ DESTEK OLMADAN DA YATIRIM YAPABİLİR DURUMA GELDİ

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Grup Başkanı Dr. Refik Tiryaki ise rüzgar sektörünün artık yatırım desteği olmadan da yatırım yapabilir duruma geldiğini belirtti. Tiryaki, ''88 projenin 69 tanesi eksi fiyatlarla kapasite tahsisine hak kazanmış durumdalar. Bunlardan yatırım yapmalarını bekliyoruz'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler