1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ünal Aysal`ın santrali İrlandalı ESB`ye emanet

Ünal Aysal`ın santrali İrlandalı ESB`ye emanet

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın şirketi UNIT'in Gebze'de inşası süren Yeni Elektrik Doğalgaz Çevrim Santrali'nin bakım ve işletmesi beş yıllığına İrlandalı ESB International (ESBI) tarafından yürütülecek.

Ünal Aysal`ın santrali İrlandalı ESB`ye emanet

Enerji Günlüğü - Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın Belçika merkezli şirketi UNIT'in Gebze'de inşası süren Yeni Elektrik Doğalgaz Çevrim Santrali'nin bakım ve işletmesi beş yıllığına İrlandalı ESB International (ESBI) tarafından yürütülecek.

Elektrik üretiminden dağıtıma ve iletime birçok konuda faaliyet gösteren İrlanda'nın resmi elektrik şirketi ESBI, Türkiye pazarına girdi. Şirket, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın Belçika merkezli şirketi UNIT ile yüzde 50'şerlik payla UNES adlı bir şirket kurdu.

Dünyanın 115 ülkesinde iştirakleri bulunan ESBI, enerji sektöründe üretimden ticarete, işletme ve bakım hizmetlerinden danışmanlığa kadar bir dizi alanda faaliyet gösteriyor. ESBI ve UNIT ortaklığı UNES'in Türkiye pazarındaki ilk işi, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın şirketi tarafından 1 milyar dolarlık yatırımla Gebze'de inşası devam eden 824 MW kurul güçteki Yeni Elektrik Doğalgaz Çevrim Santrali'nin işletme ve bakımı oldu. Yeni Elektrik ile yapılan anlaşmaya göre, santralin bakım ve işletmesi 5 yıllığına İrlandalı ESBI-UNIT ortaklığı UNES tarafından yürütülecek. Bakım ve işletme anlaşmanın büyüklüğü ise 30 miyon Euro olarak açıklandı.

ESBI'nin Türkiye ve BDT Ülkeleri Müdürü Hakan Karaalioğlu UNIT Yeni Elektrik projesinin, Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 3’ünü üretme kapasitesine sahip olacağını söyledi. "Biz sadece bir proje için gelmedik diyen" Karaalioğlu şöyle devam etti:

"Türkiye'ye daha önce vermiş olduğumuz başka teklifler de var. Türkiye'nin yanı sıra BDT ülkeleri içinde de faaliyetlerimiz olacak. Ve Türkiye'yi BDT ülkeleri için bir üs olarak yapılandırıyoruz. Bahreyn'de 35 yıldır varız, Güney Afrika'da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Vietnam'da çalışmalarımız var. 37 kişiyi istihdam edeceğiz. 6 bin megawatlık bir üretim kapasitemiz var. İrlanda'da 1 milyon 300 bin abonemiz var. Bünyemizde 6 bin 900 kişiyi çalıştırıyoruz."

Hakan Karaalioğlu, ESB International olarak Türkiye'de sadece bakım, işletme ve danışmanlık hizmetleri ile sınırlı kalmayacaklarını, enerji üretim ve ticareti alanlarında da yatırım yapabileceklerini ifade etti.

İşbirliği anlaşması, İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore T.D.’nin de konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda açıklandı. Eamon Gilmore toplantıda yaptığı konuşmada, ESB International’ın Türkiye’nin hızla artan enerji talebini karşılayacak yetenekte olduğunu söyledi. Gilmore bu anlaşmanın ayrıca Türkiye ve İrlanda arasındaki ticari ilişkiler açısından da önemli bir gösterge olduğunu dile getirdi.

UNIT Enerji Bölümü Başkanı Serdar Bilgiç de bu projeyle birlikte şirket olarak faaliyetlerini santral işletmeciliğine doğru genişlettiklerini söyledi. Bilgiç, “UNIT şimdiye kadar enerji sektöründe hem yatırımcı hem de EPC müteahhidi olarak faaliyet gösteriyordu. Şimdi, ESB International ortaklığı ile faaliyetlerimizi elektrik santrali işletmesine doğru genişletiyoruz. Bu projede ESB International ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Proje, var olan portföyümüz ile uyum gösteriyor. ESB International ile önümüzdeki yıllarda başarılı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler