1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Unilever’in 600 tesisi katı atık çıkarmıyor

Unilever’in 600 tesisi katı atık çıkarmıyor

Enerji Günlüğü - Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında fabrikaları, depoları, dağıtım merkezleri ve ofisleri de dahil olmak üzere, 70 ülkede...

Unilever’in 600 tesisi katı atık çıkarmıyor

Enerji Günlüğü - Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında fabrikaları, depoları, dağıtım merkezleri ve ofisleri de dahil olmak üzere, 70 ülkede 600'ü aşkın tesiste katı atık alanlarına tehlikesiz atık göndermemeye başladı. 

Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı hedefleri kapsamında 4R (Reducing [Azaltma] – Reusing [Tekrar kullanma] – Recycling [Geri dönüştürme) - Recovering [Geri kazanım] Stratejisi uyguluyor.

Unilever’in bu stratejisi, fabrika atıklarının inşaat malzemelerine, personel kafeteryalarındaki gıda atıklarının komposta dönüştürülmesi gibi pek çok alternatif kullanımla yeni bir kaynak yaratılmasına dayanıyor.

4R Stratejisine göre, öncelikle tehlikeli olmayan atıkların azaltılması, daha sonra ise geri dönüşümü veya geri kazanılması sağlanıyor.

Unilever Türkiye, İsrail, Orta Asya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihal Temur, “Dünyada her yıl toplanan 1,3 milyarlık ton katı atığın %80’lik bölümü, katı atık alanlarına gönderiliyor. Bu miktar neredeyse 1,5 milyon futbol sahasını kaplamaya eşdeğer. Sıfır atık hedefimiz, Unilever olarak sürdürülebilir büyüme iddialarımızın yanı sıra kaynak açısından dayanıklılığımızı korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek konusundaki kararlılığımızın da altını çiziyor” dedi.

Daha geniş bir kitle hareketine ilham verebilmek için yapılacak daha çok iş olduğunu ifade eden Temur, “Tüm dünyada sıfır atığa geçilmesi çalışmalarını hızlandırmak için Unilever ortaklarıyla bir ağ kurarak ve onlarla birlikte çalışarak, tüm dünyada öncü bir rol üstleniyor” diye konuştu.

Nihat Temur, Unilever’in Türkiye’de, son olarak üretime başlayan Konya Algida Fabrikası da dahil olmak üzere tüm fabrikalarının 2013 yılından bu yana ‘sıfır tehlikesiz katı atık’ statüsünde üretim yaptığını, 2015 itibarıyla bunlara depolar, dağıtım merkezleri ve ofislerin de eklendiğini belirtti. Nihal Temur, Konya’da 2016 yılı içinde faaliyete geçmesi planlanan Ev ve Kişisel Bakım ürünleri fabrikasının da ‘sıfır tehlikesiz katı atık’ statüsüne sahip olacak şekilde tasarlandığını kaydetti.

Unilever'in nihai hedefi, tüm değer zincirinde sıfır atığa ulaşmak. Sıfır atığa ulaşmak için devam eden çalışmalar aynı zamanda sürdürülebilirlik için sağlam bir iş gerekçesi de sunuyor. Atıkların bu şekilde bertaraf edilmesi, 200 milyon avroluk bir maliyet tasarrufu ve yüzlerce kişiye iş imkanı da sağlıyor.

Unilever hedeflerinin ve diğer işletme ve sektörleri de sıfır atığa yöneltmenin ancak tedarikçiler, ortaklar ve diğer organizasyonlarla birlikte ve onlardan bir şeyler öğrenerek gerçekleşebileceğine inanıyor. Bu nedenle, Unilever aynı zamanda, sıfır atık modelini daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli organizasyonları bir araya getirmeye yardımcı olacak lider bir değer zinciri platformu olan 2degrees ile yeni bir işbirliğine girdiğini de duyurdu. Bu işbirliği, 2016 yaz döneminde hayata geçirilecek. 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler