1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Üniversiteler ve odalar EKB uzmanı eğiticisi olabilecek

Üniversiteler ve odalar EKB uzmanı eğiticisi olabilecek

Çevre Bakanlığı EKB uzmanı yetiştirmek üzere eğitici yetkisi alabilecek kuruluşları belirledi. Üniversiteler, EMO, İMO, MMO ve MO eğitici kuruluş olabilecek. 

Üniversiteler ve odalar EKB uzmanı eğiticisi olabilecek

Enerji Günlüğü - Çevre Bakanlığı EKB uzmanı yetiştirmek üzere eğitici yetkisi alabilecek kuruluşları belirledi. Üniversiteler, EMO, İMO, MMO ve MO eğitici kuruluş olabilecek. 

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarının Eğitim ve Denetimlerine Dair Tebliğ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında; enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyen uzmanlara ve eğiticilere verilecek olan eğitimler ile bunların denetimine dair usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan Tebliğ, EKB uzmanı ve eğiticilerinin; elektrik mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, inşaat mühendisi, makina mühendisi veya mimar olmaları şartını getiriyor. 

Kamuda çalışan EKB uzmanları, görevli oldukları kamu kuruluşu nezdinde EKB hazırlayabilecekler. Kamu personeli olan EKB uzmanları Bakanlık veya valilikler tarafından görevlendirilmeleri halinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait EKB hazırlama işlerini de yürütebilecekler. 

Tebliğe göre EKB uzmanı eğitici eğitimleri sadece Bakanlık tarafından verilebilecek. 

ÜNİVERSİTELER VE ODALAR EĞİTİCİ YETKİSİ ALABİLECEK

Uzman eğitimleri ise üniversitelerin elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, inşaat mühendisliği, makina mühendisliği ve mimarlık bölümleri, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında bina sektöründe yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından verilebilecek. Bunun için bu kuruluşların, eğitici kuruluş yetkisi almak üzere Bakanlığa başvurmaları gerekecek. 

Eğitici kuruluş yetkisi alan kuruluşların bu yetkilerinin geçerlilik süresi 10 yıl olacak. Eğiticilerin, eğitim çalışmalarını elektronik ortamda Bina Enerji Performansı Uygulaması’nda düzenli olarak kaydetmeleri gerekecek. 

DENETİMLERİ BAKANLIK YAPACAK

EKB uzmanları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesinde görevlendirilecek denetçiler tarafından, hazırladıkları EKB’ler arasından her yıl rastgele seçilecek 10 adet EKB üzerinden denetlenecekler. Denetçiler şikayet üzerine de denetim yapabilecekler. 

Yeni Tebliğ’in yürürlük kazanmasıyla, 10 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına, Eğitici Kuruluş ve Eğiticilere Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ yürürlükten kalktı. Ancak yeni Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yetkilendirilmiş olan eğitici kuruluşların yetkileri, yetkilendirme süreleri bitene kadar geçerli olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler