1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Uraloğlu: Yüksek hızlı şarj istasyon sayısı artacak

Uraloğlu: Yüksek hızlı şarj istasyon sayısı artacak

TCDD, elektrikli araçlar için şarj istasyonları kuruyor. 200 kilovat gücündeki süper hızlı şarj istasyonları ile elektrikli araçlar 15-20 dakikada şarj edilecek.

Uraloğlu: Yüksek hızlı şarj istasyon sayısı artacak

Enerji Günlüğü - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2035 yılında her iki araçtan birisinin elektrikli olacağına vurgu yaparak, Kasım ayı itibariyle 5 bin 86 adet elektrikli araç şarj istasyonu ve 10 bin 817 adet şarj soketi ile hizmet verildiğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi yaklaşımı ile ulaştırma yol haritasında; sürdürülebilir ve akıllı taşımacılığın, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamalarının; demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi ile yakıt tüketiminin ve emisyonların azaltılması ve mikro hareketlilik araçlarının kullanımının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

BAKANLIK KURUMLARI İÇİN ŞARJ İSTASYONU LİSANSI

2053 net sıfır emisyon hedefinin yerli ve milli elektrikli otomobil TOGG’un üretimiyle ivme kazandığını kaydeden Uraloğlu, elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte şarj istasyonlarının kurulumuna da çok önem verdiklerini belirterek, “TCDD Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğümüz EPDK'dan şarj işletmecisi lisansı aldı. Bakanlığımıza bağlı kurumlara hizmet verecek. Kurulumuna başlanan 200 kilovat gücündeki süper hızlı şarj istasyonları ile vatandaşlarımız elektrikli araçlarını 15-20 dakikada şarj edebilecek. Bu konuda istasyon kurulumlarımız devam ediyor” diye konuştu.

GEMİLERİN ELEKTRİKLİYE DÖNÜŞÜNE TEŞVİK

Denizyolu ulaşımında da 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü de ifade eden Bakan Uraloğlu, “Yeşil Liman’ (Green Port) projesi Bakanlığımız bünyesinde başlatılmıştır. Bilindiği üzere, ülkemizdeki birçok liman tesisi kentin merkezinde veya yakınında dar bir sahada hizmet vermekte olup gemi ve liman operasyonlarından kaynaklı kirlilik şehir yaşamını ve insanlarımızı olumsuz etkilemektedir. Bu proje ile limanlardan kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılarak çevreye verilen olumsuz etkinin ortadan kaldırılması planlanmaktadır. Ayrıca gemilerin elektrikliye dönüşü kapsamında hurda değerinin 2.5 katına kadar ve tahrik sisteminin dönüşümün yüzde 25’ine kadar teşvik verilmektedir” dedi.

Uraloğlu, ’Karbonsuz Havalimanı Projesi’ kapsamında 50 havalimanının sertifikalandırıldığını da ifade etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler