1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Uşak’ta atıklar yakıta dönüştürülecek

Uşak’ta atıklar yakıta dönüştürülecek

Uşak’ta Karma OSB’de işletilmekte olan tehlikesiz atık toplama ve ayırma tesisinde plastik atıklar da geri kazanılacak ve atıklardan yakıt hazırlanacak.

Uşak’ta atıklar yakıta dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - Profesyonel Makina, Uşak’ta işletmekte olduğu tehlikesiz atık toplama ve ayırma tesisine tehlikesiz Tehlikesiz (Plastik) Atık Geri Kazanım bölümü ilave edecek. Ayrıca Tesise kalorifik değeri bulunan atıkların alınması ve tamamen fiziksel olarak kırma/karıştırma işlemleri uygulayarak yakıt olarak değerlendirilmek üzere çimento fabrikalarına satışının yapılması planlanıyor.

Uşak ili, Merkez İlçesi, Karma Organize Sanayi Bölgesinde toplam 4.000 m2’lik alanda Profesyonel Makina Kimya A.Ş. tarafından mevcut durumda “Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma” işlemi yapılmakta. Tesise ilave yatırımlar yapılarak “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama ve Tehlikesiz Atık (Plastik) Geri Kazanım Tesisi” kurulması planlanıyor. 

7,5 milyon TL değerindeki proje kapsamında tesise kabul edilecek olan plastik türevli tehlikesiz atıklar kırma makinelerinde kırıldıktan sonra çapak elde edilerek sevkiyatı yapılacak. Kırma makinesinde oluşacak plastik içerikli toz atıklar ise geri kazanımı mümkün olmadığı için Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama bölümüne sevk edilecek.

Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisinde ise; Çimento Fabrikalarına ait Atık Yakma ve Beraber Yakma Lisansı kapsamında fabrikaya enerji geri kazanımı amacıyla alınan geri kazanımı mümkün olmayan atıklar işlenerek “Yakma ve Beraber Yakma” işlemi için uygun hale getirilecek. 

TESİSİN KAPASİTESİ GÜNDE 200 TONA ÇIKARILACAK

Yeni yatırımlarla birlikte tesisin tehlikesiz atık toplama ayırma kapasitesi 90 ton/günden 200 ton/gün’e çıkartılacak. Tehlikesiz atık toplama ayırma kapasitesi yılda 60 bin ton, tehlikesiz (plastik) atık geri kazanımı kapasitesi de yılda 53 bin 550 ton olarak planlanıyor. Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Tesisinin kapasitesi ise 324.000 ton/yıl olarak öngörülüyor.

Enerji Günlüğü