1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Uydu kesintisi Enercon rüzgar türbinlerini durdurdu

Uydu kesintisi Enercon rüzgar türbinlerini durdurdu

Uydu bağlantı kesintisi Enercon'un Avrupa’daki binlerce rüzgar türbinini devre dışı bıraktı. Kesintinin Rus işgaliyle aynı zamana denk geldiğine dikkat çekildi.

Uydu kesintisi Enercon rüzgar türbinlerini durdurdu

Enerji Günlüğü - Alman enerji şirketi Enercon, Orta Avrupa'daki 5.800 rüzgar türbininin uydu bağlantı kesintisi nedeniyle devre dışı kaldığını açıkladı.

Alman rüzgar türbini üreticisi Enercon yaptığı açıklamada, Avrupa'daki uydu bağlantılarında yaşanan "büyük bir kesintinin" Orta Avrupa'daki 5.800 rüzgar türbininin operasyonlarını etkilediğini duyurdu. 

Açıklamaya göre, Uydu bağlantılarının 24 Şubat 2022 Perşembe günü kesilmesi nedeniyle toplam 11 bin MW kapasiteli rüzgar türbinlerinin uzaktan izlenmesi ve kontrolü devre dışı kaldı.

Almanya'nın siber güvenlik gözlemcisi BSI'yi bilgilendiren Enercon, Avrupa genelinde çeşitli sektörlerden şirketler ve kuruluşlar tarafından kullanılan yaklaşık 30.000 uydu terminalini etkilediğini belirtti.

ARIZADA RUS PARMAĞI ŞÜPHESİ

Bozulmanın Rus işgaliyle aynı zamana denk geldiğine dikkat çeken Enercon, sorunun kesin nedeninin henüz bilinmediğini ve çözüm için uydu iletişim ağı sağlayıcılarıyla birlikte çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 

Rüzgar türbinlerinin beyni olan PLC’leri, uzaktan izleme, enerji üretimi raporlaması, parametre kontrolü ve tahmini bakım için birleşik bir sisteme bağlanması gerekir. Rüzgar Türbinlerindeki Uzaktan Erişim Kontrol Sistemi birimi ile bütün kontrol işlevleri internet bağlantısı olan bir bilgisayar yardımı ile dünyanın herhangi bir yerinden kumanda, izleme, raporlama, bakım onarım ihtiyacı gibi işlevleri kolaylıkla yerine getirilmesine imkan sağlanır.

Önceki ve Sonraki Haberler