1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Vadeli Elektrik Piyasası resmi olarak açıldı

Vadeli Elektrik Piyasası resmi olarak açıldı

Elektrik ticaretinde ileri tarihli işlemlerin yapılmasına imkan sağlayacak Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) işleme açıldı. 

Vadeli Elektrik Piyasası resmi olarak açıldı

Enerji Günlüğü - Elektrik ticaretinde ileri tarihli işlemlerin yapılmasına imkan sağlayacak Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) işleme açıldı. 

Piyasa katılımcılarının geleceğe yönelik fiyat beklentilerini görerek fiyat riskinden korunmaları hedefleyen ve Türkiye'nin enerji Borsası Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde hizmet verecek olan Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) bugün düzenlenen bir törenle işleme açıldı. 

“VEP SEKTÖRE YENİ BİR SOLUK GETİRECEK”

Vadeli Elektrik Piyasası Açılış Töreni’nde konuşan EPİAŞ Başkanı Ahmet Türkoğlu, sektöre yeni bir soluk getirecek olan VEP ile oluşacak referans fiyatla yerli ve yabancı yatırımcılar için yatırım desteği ve alım garantisi olmadan fizibilite yapma imkanı oluşacağını söyledi. Başlangıçta aylık ve çeyreklik baz yük kontratlarla piyasanın işletileceğini, sonrasında yıllık kontratların piyasada işlem görmeye başlayacağını kaydeden Türkoğlu, “Ayrıca tezgah üstü piyasalarda işlem yapan katılımcılarımız özel işlem bildirimiyle piyasamızda işlemlerini taşıyabilecekler” dedi. 

Türkoğlu, halihazırda elektrik ve doğal gaz spot piyasaları işletilen enerji borsasında fiziksel teslimatlı vadeli elektrik piyasası ile birlikte yakında fiziksel teslimatlı gaz piyasasının da işletilmeye başlanacağını ifade etti. Bunun da derinlik ve likidite açısından borsaya yeni avantajlar sağlayacağını kaydeden Türkoğlu, “Ana girdisi enerji olan işletmelerimiz ürünlerindeki enerji maliyetini önceden görüp satın alarak yurt dışı pazarlarda vadeli satışlar için rekabetçi fiyatı borsamızdan kolayca elde edebilecekler” dedi. 

YEK-G'DE İLK SEANS GÜNÜ 21 HAZİRAN

Yıl sonuna kadar VEP’te piyasa işletim ücreti alınmayacağını da hatırlatan Türkoğlu, ayrıca YEK-G’nin de bugün faaliyete başlayacağını ancak ilk seans gününün 21 Haziran olacağını belirtti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler