1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Varank: Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya hazır

Varank: Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya hazır

Türkiye’nin rüzgar enerjisinde önemli yol aldığını belirten T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin kendi rüzgar türbin markasını yaratma zamanının geldiğini söyledi.

Varank: Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya hazır

Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin Avrupa ve Orta Asya'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya hazır olduğunu söyledi. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 2022 (TÜREK 2022) İzmir’de başladı. Toplantının açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjide dışa bağımlılığı azaltıp, yerli ve yeşil sanayileşmeye hız kazandırmak için önemli bir alternatif olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin de hem güneş hem de rüzgar enerji kapasitesini arttırmak için adımlar attığını kaydetti. 2021 yılında 1,8 GW’lık yeni kapasite kurulumu ile Türkiye’nin Avrupa’da en çok rüzgar enerjisi gücünü devreye alan 4. ülke olduğunu kaydeden Bakan , Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgâr gücü ile dünyada 12, Avrupa’da 5’inci sırada olduğunu hatırlattı.

Bunun dışında Türkiye’nin Avrupa'nın en büyük beşinci rüzgar enerjisi ekipmanı üreticisi haline geldiğini ifade eden , “Firmalarımız uluslararası standartlardaki ürünlerini bugün 45 ülkeye ihraç ediyor. 2021 yılında 1,5 milyar Avroyu bulan rüzgar türbini ve ekipman ihracatımızı inşallah 2022 yılında 2 milyar avro seviyesine çıkaracağız” dedi.

“KENDİ RÜZGAR TÜRBİNİ MARKAMIZIN VAKTİ GELDİ”

Bakan, Türkiye’nin Avrupa ve Orta Asya'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya hazır olduğunu vurguladı. Şimdi de deniz üstü (offshore) rüzgar teknolojilerinde neler yapılabileceği konusunda çalıştıklarını kaydeden , “Tedarik ve yan sanayide bu kadar yol almışken kendi rüzgar türbin markamızı nasıl ortaya çıkarırız. Bunun da vakti geldi diye düşünüyorum. İnanın bu Türk sanayisi için bir hayal değil. Biz bunu başarırız. Yeter ki ele ele verelim” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler