1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ve enerjide dev satış tamam: TNK-BP Rosneft`in

Ve enerjide dev satış tamam: TNK-BP Rosneft`in

Enerji Günlüğü - Rusya’nın petrol devi Rosneft, İngiliz petrol şirketi BP’nin Rusya’da faaliyette bulunan ortak petrol şirketi TNK-BP’nin yüzde...

Ve enerjide dev satış tamam: TNK-BP Rosneft`in

Enerji Günlüğü - Rusya’nın petrol devi Rosneft, İngiliz petrol şirketi BP’nin Rusya’da faaliyette bulunan ortak petrol şirketi TNK-BP’nin yüzde 50 hissesinin alımıyla ilgili ön anlaşmayı imzaladı. Rosneft, BP’ye TNK-BP’nin yüzde 50 hissesi karşılığında 17.1 milyar dolar nakit ödeme yapacak. BP, alacağı bu paranın yanı sıra aynı zamanda Rus petrol devi Rosneft’in yüzde 12.84 hissesine de sahip olacak.
BP'den yapılan açıklamada, TNK-BP’nin yüzde 50 hissesinin Rosneft’e satışı konusunda mutabakat anlaşmasının imzalandığı belirtildi. BP’nin Rosneft’ten ilave yüzde 5.66 hisse alımı için 4.8 milyar dolar ayırdığı kaydedildi.
Tüm süreç tamamlandığında BP, Rosneft’in yüzde 18.5’lik hissesine sahip olacak. BP’nin kasasına da 12.3 milyar dolar girecek. Böylece BP daha önceden var olan Rosneft’teki yüzde 1.25’lik hissesini yüzde 19.75’e çıkarmış olacak.
Öte yandan Rosneft, TNK-BP şirketinin yüzde 100 hissesine sahip olmayı hedefliyor; şirketin diğer yarısına sahip olan AAR konsorsiyumu da hisselerini 28 milyar dolar karşılığında devretmeye hazır olduğu bildiriliyor. Rosneft başkanı İgor Seçin, satış konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bilgi verdi. Bu şirketin tek bir yönetimin altında birleşmesi fikrini desteklediklerini kaydeden Seçin, "Söz konusu aktifin Rosneft ile aynı plan çerçevesinde çalışması bizim için son derece önemlidir. Birçok yataktaki çalışmaların daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacak sinerji ancak bu şekilde ortaya çıkacaktır" dedi.
Putin ise anlaşmanın sadece enerji sektörü için değil tüm Rusya ekonomisi için büyük önem taşıdığını kaydetti. Rosneft, TNK-BP’nin tamamını alınca dünyanın ilk 5 petrol şirketi arasına girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler