1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela ham petrol ihracatı serbest düşüşe geçti

Venezuela ham petrol ihracatı serbest düşüşe geçti

OPEC+ ülkeleri üretim artışına hazırlanırken Venezuela’nın ham petrol ihracatı sert biçimde düşüşe geçti. 

Venezuela ham petrol ihracatı serbest düşüşe geçti

Enerji Günlüğü - OPEC+ ülkeleri üretim artışına hazırlanırken Venezuela’nın ham petrol ihracatı sert biçimde düşüşe geçti. 

Venezuela’nın petrol ihracatı, ABD yaptırımlarının Güney Amerika ülkelerine ait bazı gemileri Asya'da mahsur bırakması ve diğer OPEC+ üyeleriyle rekabetin kızışmasıyla 2020’nin son ayında düşüşe geçti. 

Venezuela ekonomisinin temel taşlarından olan ham petrol satışları, Kasım ayından itibaren yarı yarıya düşerek, günde 231.613 varile düştü. Bu miktar, son 70 yılın en düşük yıllık miktarına işaret ediyor. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri (OPEC+) üretimi arttırmakla kalmadı. 04 Ocak’ta gerçekleşecek toplantıda, üretimi daha da artırmayı görüşecekler. 

GEMİLER SİNYAL CİHAZLARINI KAPATIP İSİMLERİNİ BOYUYOR

Başta Çin Halk Cumhuriyeti’ne olmak üzere yurtdışına bir miktar ham petrol satan Venezuela, petrol üreticisi kamu şirketi Petroleos de Venezuela SA’ya (PDVSA) karşı uygulanan kapsamlı ABD yaptırımlarına bir süredir direnmeyi başardı. Ancak Washington, ambargoyu delen şirketlere yönelik baskılarını yoğunlaştırdı. 

Ambargo yüzünden Venezuela’dan Asya’ya petrol taşıyan gemiler, yüklerini boşaltabilmek için aylarca beklemek zorunda kaldılar. Bu da gayet caydırıcı sonuçlara yol açıyor çünkü günlük ücretlere tabi gemicilik hizmetleri bekleme sürecindeki gemilerin maliyetlerini önemli ölçüde arttırıyor. Bazı gemiler, yaptırıma maruz kalmamak üzere kimliklerini gizlemek için, konum bildiren uydu sinyal cihazlarını kapatıp, isimlerini boyadılar. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler