1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela petrolünü takas ediyor

Venezuela petrolünü takas ediyor

Enerji Günlüğü – Jamaika’dan Nikaragua'ya, Dominik Cumhuriyeti'nden Uruguay'a, Küba'ya kadar, Venezuela'dan uygun koşullarla petrol satın alan birçok...

Venezuela petrolünü takas ediyor

Enerji Günlüğü – Jamaika’dan Nikaragua'ya, Dominik Cumhuriyeti'nden Uruguay'a, Küba'ya kadar, Venezuela'dan uygun koşullarla petrol satın alan birçok küçük ülke, karşılığını dana eti, şeker, pantolonla ödüyor. Petrol zengini Venezuela, 2005 yılında yaklaşık 15 Karayip ülkesinin katılımıyla kurulan "Petrocaribe İttifakı" aracılığıyla bölge ülkelerine takas yöntemiyle petrol satıyor. Bu ülkeler faturanın yüzde 5'i ile yüzde 50'si arasındaki bir miktarı peşin ödüyor, bir-iki yıllık bir ara dönemden sonra geri kalanını da petrolün varili 40 doların üzerine çıkarsa 17-25 yıl arasında yüzde 1 faizle yapabiliyor.

KARAYİPLER GSYH'NİN YÜZDE 13'ÜNÜ PETROLE HARCIYOR

Dünya Bankası'na göre Karayip ülkeleri gayrisafi yurtiçi hasılalarının yaklaşık yüzde 13'ünü petrole harcıyor. Venezuela'nın yardımı olmasa, petrolü fiyatların çok daha yüksek olduğu açık piyasadan almak zorunda kalacaklar. Oysa Petrocaribe sayesinde, Nikaragua 2011'de aldığı petrolün bedelini, dana eti, şeker, kahve, süt ve daha da sıra dışı olan bir şekilde 19.000 pantolonla ödeyebildi. Aynı yıl Petrocaribe tarafından sevk edilen petrolün dörtte birini alan Dominik Cumhuriyeti, karşılığında şeker şurubu, fasulye ve makarna gönderirken, Guyana ödemelerini pirinç, El Salvador da kahve ile yaptı. Venezuela 2011'de 16 bölge ülkesine günde 243.500 varil petrol gönderdi. Ayrı bir anlaşma ile Küba da Venezuela'dan günde 96.300 varil petrol aldı. Caracas ile köklü bir işbirliği bulunan Havana, Chavez'in sosyal programlarının belkemiğini oluşturan binlerce doktor ve öğretmen gönderdi. Venezuela ayrıca Bolivya İttifakı adı altında toplanan bölge ülkeleri ile de özel anlaşmalar yapıyor. Bu nedenle bölge ülkeleri, bu ay Caracas'ta toplandıktan sonra Chavez ile tam dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

Önceki ve Sonraki Haberler