1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela’da petrol sondaj çalışmaları tamamen durdu

Venezuela’da petrol sondaj çalışmaları tamamen durdu

Dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip olan Venezuela’da geçen hafta itibariyle operasyonel petrol kulesi kalmadı.

Venezuela’da petrol sondaj çalışmaları tamamen durdu

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip olan Venezuela’da geçen hafta itibariyle operasyonel petrol kulesi kalmadı.

ABD, Suudi Arabistan, İran ve Rusya gibi ülkelerden daha fazla petrol rezervine sahip olan Latin Amerika ülkesi Venezuela, Maduro rejimi ve Trump hükümetinin girdiği açmaz sonucunda büyük şirketler tarafından terk edildi. Venezuela'da son petrol sondaj kulesini işleten ABDli Nabors şirketi de ülkeden ayrılınca bir zamanların önde gelen rezerv zengini ülkede hiçbir sondaj çalışması kalmadı. Baker Hughes verilerine göre ülkede Haziran 2020 itibariyle sadece bir petrol sondaj kulesi bulunuyordu. 

Nabors'un son aktif sondaj kulesi ABD'li enerji şirketi Chevron ile Venezuela devlet petrol ve doğalgaz şirketi PdVSA'nın ortak girişimi kapsamında Petropiar petrol alanında faaliyet gösteriyordu.

 Trump yönetimi yaptırımlara rağmen ülkenin zengin petrol rezervlerini Çin ve İran'a kaptırmamak için Chevron, Nabors, Schlumberger, Halliburton ve Baker Hughes gibi petrol ve enerji şirketlerine Venezuela'daki faliyetlerini sürdürmeleri için lisans sağlamıştı. Chevron da Venezuela'da yeni petrol kuyuları açma faaliyetlerini durdurmuş durumda. Ancak şirket kalan yerlerde yavaş ilerleyen üretimi sürdürme ve bakım faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı.

Venezuela’nın ulusal petrol şirketi PdVSA ise günde 374 bin varil ile Haziran ayında son 75 yılın en düşük petrol üretimini gerçekleştirdi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler