1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela`dan OPEC’e acil toplantı çağrısı

Venezuela`dan OPEC’e acil toplantı çağrısı

Enerji Günlüğü – Venezuela, petrolün varil fiyatının80 dolara doğru inişe geçmesi üzerine OPEC'e 27 Kasım'da Viyana'da 'acil toplantı' çağrısı...

Venezuela`dan OPEC’e acil toplantı çağrısı

Enerji Günlüğü – Venezuela, petrolün varil fiyatının80 dolara doğru inişe geçmesi üzerine OPEC'e 27 Kasım'da Viyana'da 'acil toplantı' çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan ve Kuveyt'in çıkışlarından sonra fiyatların yeniden 80 dolara doğru inişe geçmesi üzerine, Venezuela arz ve fiyatları konuşmak üzere OPEC'e 27 Kasım'da Viyana'da 'acil toplantı' çağrısı yaptı.

Venezuela basını, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun, Dışişleri Bakanlığı’na acil toplantı için gerekli çağrı ve hazırlıkları yapması için talimat verdiğini yazdı.

PETROL FİYATLARI 4 AYDA YÜZDE 24 DÜŞTÜ

Petrol fiyatlarında Haziran ayından bu yana düşüş yüzde 24'ü buldu. Irakta, IŞİD güçlerinin Musul'u alarak ilerlemeye başladığı Haziran ayında 115 dolara kadar çıkan Brent petrolünün varil fiyatı 88.22 dolara kadar gerilerken, ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 95.0 dolar düzeyine indi. Üretimi büyük ölçüde artıran OPEC'in üye ülkeleri ortalama ihracat fiyatı 10 Ekim'de 86.43 dolar düzeyine gerileyerek, son dört yılın en düşük düzeyine çekildi.

Ayrıca, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi büyük üreticiler, petrol fiyatlarının uzun bir süre mevcut düzeylerinde kalmasının bir sorun olmadığı yönünde açıklamalar yaptılar. Bu ise, OPEC'in en büyük üyelerinin üretimi kısıp fiyatların yükselmesini sağlayabileceği beklentilerini zayıflatarak fiyatlarda beklenen toparlanmayı önledi.

Suudi Arabistan yetkilileri, en azından bu yılın sonuna kadar petrol üretim miktarında bir indirime gitmeyi düşünmediklerini söylediler.

OPEC ÜYESİ ÜLKELERİN ÜRETİMLERİNİ DÜŞÜRECEK MARJLARI KALMADI

Kuveyt Petrol Bakanı Ali El Ömer, 'Fiyatlardaki istikrarı sağlayacak ya da en azından önceki düzeylere çekecek bir yöntem varsa uygulamaktan çekinmeyiz' dedi. El Ömer, '(OPEC üyesi) Ülkelerin artık üretimlerini düşürecek marjları kalmadı' diye ekledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cezayir Enerji Bakanı Yusuf Yusufi de, fiyatlardaki gelişmeleri 'sükûnetle' karşıladıklarını, kendilerinin OPEC'ten henüz bir 'acil toplantı' çağrısı almadıklarını söyledi.

PETROLDE DÜŞÜŞÜN TÜRKİYE'DE ULAŞIMI UCUZLATMASI BEKLENİYOR

Petrol fiyatlarının, geçen Haziran ayından bu yana yüzde 24 gerilemesi üzerine, gözler Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Küresel piyasalardaki gelişmelere göre ayarlanan pompa fiyatlarındaki hareketlere bağlı olarak ulaşım maliyetlerinin de düşmesi bekleniyor.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler