1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezuela’nın petrol ve gaz planına Brezilya’dan tepki

Venezuela’nın petrol ve gaz planına Brezilya’dan tepki

Brezilya, Venezuela hükümetinin Guyana'nın kontrolündeki petrol ve gaz zengini bir bölgeyi topraklarına katma planını açıklamasının ardından Venezuela sınırına asker gönderecek.

Venezuela’nın petrol ve gaz planına Brezilya’dan tepki

Enerji Günlüğü - Venezuela hükümeti, komşusu Guyana'nın kontrolünde olan ve birkaç yıl önce petrol ve gaz rezervleri keşfedilen bir bölgeyi topraklarına katma planını açıkladı. 

Venezuela hükümetinin Pazar günü yaptığı halk oylamasında halkın %95’i zengin petrol yataklarına sahip Essequibo Bölgesi’nin yeni bir eyalet olarak Venezuela'ya katılmasını onayladı. Venezuela’nın Guyana topraklarında hak iddia etmesi üzerine, Brezilya sınıra asker göndereceğini açıkladı.

Essequibo Bölgesi, Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu 19. yüzyıldan bu yana iki ülke için de tartışmalı bir bölge konumunda. Venezuela, sömürge döneminde ABD ve İngiltere arasında Venezuela aleyhine gizli bir anlaşma yapıldığını ve bu anlaşmanın 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından 1899 tarihli sınır tahkimi kararını tanımamasında belirleyici olduğunu iddia ediyor. 

Essequibo açıklarında, birkaç yıl önce petrol ve gaz rezervleri keşfedilmiş; Pazar günü Venezuela’da yapılan referandumdaysa seçmenlerin %95’inden fazlası hükümetin toprak talebini desteklemişti. 

Maduro yönetimi, halihazırda bölgede faaliyet gösteren petrol şirketlerine de Essequibo'yu terk etmeleri için üç ay süre verdi. Ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madura da tartışmalı referandumun ardından ülkedeki şirketlere Guyana'nın Essequibo bölgesinde petrol, gaz ve maden aranması talimatı verdi. Bölgede Amerikan petrol devi ExxonMobil çalışmalar yürütüyor.

YARGI KARARI BEKLENİYOR

Venezuela yönetimi bölgenin, yüz yıldan uzun süre önce sınırlar çizilirken Venezuela dışında bırakıldığını öne sürüyor. Guyana ise referandumun bölgenin ilhakı için bir bahane olarak kullanıldığı iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu. Mahkeme ise aldığı kararla, Venezuela'nın konuyla ilgili yargı kararı netleşene kadar bölgenin yapısını değiştirecek herhangi bir adım atmamasını istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler