1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Venezüella`da sudan ucuz benzine zam sinyali

Venezüella`da sudan ucuz benzine zam sinyali

Enerji Günlüğü – Dünyanın en ucuz benzinini satan Venezüella’da yirmi yıldır ilk defa benzine zam yapılması gündemde.Başbakan Nicolas Maduro yaklaşık...

Venezüella`da sudan ucuz benzine zam sinyali

Enerji Günlüğü – Dünyanın en ucuz benzinini satan Venezüella’da yirmi yıldır ilk defa benzine zam yapılması gündemde.

Başbakan Nicolas Maduro yaklaşık yirmi yıldır ilk defa fiyatlarda artış yapmayı düşünüyor. Devlete ait dolum istasyonlarından galonu (yaklaşık 4.5 litre) beş sente dünyanın en ucuz benzinini satan Venezüella’da, artan enflasyon ve nakit kaynaklarında sıkışma sorunları nedeniyle benzin fiyatlarına zam yapılması gündemde. Resmi olmayan kur oranlarına göre, planlanan fiyat artışı bir galon için 17 sente yakın. Karşılaştırma yapmak gerekirse ABD’de bir galon benzinin fiyatı 3.31 dolar, Suudi Arabistan’da 78 sent, İran’da 47 sent, Norveç’te 10. 76 dolar, Türkiye’deise yaklaşık 10 dolar civarında.

Dünyanın en büyük petrol kaynakları üzerinde bulunan Venezüella’da geçen Mart ayında vefat eden Hugo Chavez bile benzinde bir fiyat yükseltmesine gitmeye cesaret edememişti. Fiyat artış ihtimali nedeniyle ülkede 1989 yılında büyük ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan bir ayaklanma yaşanmıştı. Ama ülkede %50 olan enflasyon şimdiki Başbakana başka bir seçenek bırakmıyor gibi. Bu yıl içinde herhangi bir federal yada yerel seçim yapılmayacağı için, analistler zam için zamanlamanın da uygun olduğunu söylüyorlar. Ancak buna muhalif edenler,  Venezüella’nın ülkede benzine zam yapmadan önce, Küba gibi sol görüşlü ülkelere benzin yardımını kesmesi gerektiğini söylüyorlar.

Venezüella’nın petrol rezervi yaklaşık 300 milyar varil. Bu miktar Suudi Arabistan rezervinden bile fazla. Venezüella dünyanın on üçüncü büyük petrol üreticisi ve ürettiği petrolün %40’ını kötü ilişkilerine rağmen ABD’ye ihraç ediyor. Venezüella Enerji yetkilisi hükümetin ülke içi benzin satışı için yılda 12 milyar dolar teşvik harcaması yaptığını söylüyor.

Venezüella Ulusal Petrol Şirketi PDVSA’nın Yönetim Kurulu üyesi Pedro Mario Burelli hükümetin benzin teşviklerini giderek artan oranda acı verici olarak tanımlayarak, ABD menşeili bir özel danışmanlık şirketinin 1996 yılındaki son fiyat artışında yardımcı olduğunu belirtiyor. O dönemde bütün yaptıklarının kamu ulaştırma fiyatlarını arttırmak olduğunu ve kimsenin bu şekilde yapılan fiyat artışını hatırlamadığını bile söyledi.

Kaynak: The Washington Post

Önceki ve Sonraki Haberler