1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Verimder: Deprem için su ve ısı yalıtımlı binalar şart

Verimder: Deprem için su ve ısı yalıtımlı binalar şart

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, sanılanın aksine son yıllarda Türkiye’de enerjinin daha fazla sanayide değil konutlarda tüketildiğini açıkladı.

Verimder: Deprem için su ve ısı yalıtımlı binalar şart

Enerji Günlüğü - Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz Kocaeli’de gerçekleştirilen Anadolu Buluşmaları toplantılarının 35.’sinde yaptığı değerlendirmede, "Enerjiyi ağırlıklı olarak sanayi, konutlar ve ulaşımda harcıyoruz. Ama sanılanın aksine son yıllarda enerjiyi daha fazla sanayide değil konutlarda tüketiyoruz. Bu anlamda da özellikle konutlarımızda yüzde 80 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı enerjiler tüketiyoruz” dedi. 

SOĞUTMAYA ISITMADAN İKİ KAT FAZLA ENERJİ HARCANIYOR

Soğutmak için enerjinin daha fazla harcandığını belirten Korkmaz, "Soğutma için harcadığımız enerji, ısıtma için harcadığımız enerjinin 2 katından fazladır. Bu çok önemli bir durum. Gerek sıcak iklimlerde gerek soğuk iklimlerde kentsel dönüşüm veya mevcut binalarda mutlaka enerji verimliliği uygulamaları, başta ısı yalıtımı olmak üzere devreye girmesi gerekiyor. Bizim özellikle enerjisini artık türeten değil, enerjisini üreten binalara doğru yol almamız gerekiyor. Ülkemiz içinde bulunduğu durumu, ekonomik anlamdaki gelişimini, refahını, özgürlüğümüzü enerjimiz yönünden de bağımsızlığımızı ne kadar elde edebilirsek o kadar hızlı bir şekilde elde edilir. VERİMDER olarak 2018 yılından beri enerji verimliliği alanında, tasarruf alanında çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

DEPREM İÇİN SU VE ISI YALITIMLI BİNALAR ŞART

Depreme dayanıklı bina konusuna da değinen Korkmaz, “Binayı suya ve neme karşı yalıtımla korumak inşa ettiğiniz binalarında daha uzun yıllar ayakta kalmasının anahtarıdır. Depreme karşı dayanılır bina inşa edecekseniz mutlaka su yalıtımı ve ısı yalıtımını yapmanız gerekiyor” uyarısında bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler