1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. VERİMDER: Enerjide tasarruf seferberliği ilan edilmeli

VERİMDER: Enerjide tasarruf seferberliği ilan edilmeli

VERİMDER, koronavirüs salgını sonrası yeni dünya düzeninde enerji tasarrufunun şart olduğunu belirterek, bu konuda bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini açıkladı.

VERİMDER: Enerjide tasarruf seferberliği ilan edilmeli

Enerji Günlüğü - VERİMDER, koronavirüs salgını sonrası yeni dünya düzeninde enerji tasarrufunun şart olduğunu belirterek, bu konuda bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini açıkladı.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER, enerji ile ilgili önlem alınması gereken bir dönemde olduğumuzu vurgulayarak, bu dönem içerisinde enerji tasarrufunun öneminin altını çiziyor. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacak enerji verimliliğinin, özellikle salgın sonrası yeni düzen içerisinde büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Bireysel önlemlerin yanı sıra kamu ve devlet özelinde de alınacak tasarruf önlemleri, salgın sonrasında ekonomik kalkınmanın sağlanmasında büyük etki göstereceği ifade ediliyor.

Enerji konusunda hem tüketicinin bütçesine hem de ülkemizin dış politikasına olumlu etki yaratmak için mutlaka enerji seferberliği ilan edilmesi gerektiğini belirten VERİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Ülkemizde enerjinin  %40’ından fazlası konutlarda tüketiliyor ve söz konusu hanelerin %85’inde enerji verimliliği sağlanamıyor. Pandemi ile birlikte artan enerji tüketimi faturaların da artmasına sebep oldu. Pandemi sonrasında cari açığın azaltılması ve enerji faturamızın düşürülmesi için ısı yalıtım ile verimli enerji kullanmak eskisinden de önemli hale gelecek” dedi.

YALITIM SEFERBERLİĞİNİ 16 MİLYON HANEYE ULAŞTIRMAK MÜMKÜN

Artan tüketime karşı tasarrufun öncelik olması gerektiğini vurgulayan Alkin, “Hem inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazı aşmak hem ülkemizin dış politikasına da doğrudan doğruya etki yapan enerji talebini makul seviyeye çekmek hem de vatandaşların enerjiyi tam randımanlı ve daha ucuza tüketmeleri için bir seferberlik başlatmak zorundayız. Türkiye’de toplam 18 milyona yakın kişi tüketici ve konut kredisi kullanmakta, 7 milyon aile de evinde kiracı durumundadır. Hane halkının bir aylık temel ihtiyaçları 6.5 milyar dolar civarındayken, su-elektrik-doğalgaz-sağlık masrafları eklendiğinde bu fatura 10-12 milyar dolara çıkmaktadır. VERİMDER olarak amacımız vatandaşın ve devletin sırtındaki bir kamburu bertaraf ederek yılda en az 5 milyar dolarlık bir tasarrufu sağlamak ve nihayetinde 10 yılın sonunda yalıtım seferberliğini 16 milyon haneye ulaştırmaktır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler