1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. VERİMDER’den enerji verimliliği ve tasarrufu seferberliği

VERİMDER’den enerji verimliliği ve tasarrufu seferberliği

Enerji Günlüğü - Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, tüm Türkiye’de enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek...

VERİMDER’den enerji verimliliği ve tasarrufu seferberliği

Enerji Günlüğü - Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, tüm Türkiye’de enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için seferberlik ilan etti.

Sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin ana gündem maddelerinden biri olan enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, tüm Türkiye’de gerçekleştireceği toplantılarına başladı. Anadolu Buluşmaları adı verilen toplantısının ilki Samsun’da gerçekleştirildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MASAYA YATIRILDI

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin’in başkanlığında yapılan Anadolu Buluşmaları’nda, yapılarda enerji verimliliği ve tasarrufunun önemi ile ülke ve ev ekonomisine olan katkıları üzerinde duruldu. Öte yandan enerji verimliliği konusunda en doğru çözümleri rasyonel maliyetlerle iş dünyasının ve vatandaşların hizmetine sunmak için doğru finansal modeller üzerinde de görüşülen toplantıya akademinin yanı sıra kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri katıldı.

2030 YILINDA ENERJİ PROBLEMLERİ ORTAYA ÇIKACAK

Uluslararası Enerji Ajansı’nın daha bu yüzyılın başında yaptığı araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacak olan enerji talebi sebebiyle 2030 yılına geldiğimizde ciddi bir problemle karşı karşıya kalma ihtimalimizin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin, “Ne yazık ki yaşadığımız dünya için gerekli her adımı pahalı olarak nitelendirip, topluma zararlı olan ucuz çözümlere ya da alışkanlıklara ilgi göstermekteyiz. Bazı çözümlerin maliyetli olduğu bir gerçektir, çünkü bunun sebebi basittir: Bir güzelliği yok etmek için harcanan emek ve kaynak fazla değildir. Ancak söz konusu güzelliği geriye getirmek için harcanan emek ve kaynak her zaman daha fazladır.” diyerek kamuoyunu uyardı. 

ENERJİNİN YÜZDE 37’Sİ BİNA VE SİTELERDE KULLANILIYOR

Ülkemizde enerjinin %37’si konut ve sitelerde tüketiliyor. Binalarda kullanılan enerjinin %80’ine yakını yapıların ısıtılması veya soğutulması için kullanılır. Evlerin hem ısıtılması hem de soğutulması için her yıl fazladan harcadığımız maliyetler ülke ekonomisini de etkilemektedir. Ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığının azalması, ekonominin canlanması, istihdam oranlarının artması enerji verimliliği ile elde edilir.

Enerjinin temiz elde edilmesi kadar kullanılan enerjinin verimliliği de çok önemlidir. Enerji verimliliği denilince ilk akla gelen teknoloji ısı yalıtımıdır. Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın 3 derecenin üzerinde olmaması gerekiyor. Hem hükümetin hem de finans sektörünün destekleyici uygulamaları ile ısı yalıtımı artık birçok binada uygulanıyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler