1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Vietnamlı EV üreticisi VinFast ABD’de halka açıldı

Vietnamlı EV üreticisi VinFast ABD’de halka açıldı

Vietnamlı elektrikli araç üreticisi VinFast, New York Borsası Nasdaq'ta halka açıldı.

Vietnamlı EV üreticisi VinFast ABD’de halka açıldı

Enerji Günlüğü - Vietnamlı elektrikli araç üreticisi VinFast, SPAC birleşmesini tamamladıktan sonra Nasdaq'ta halka açıldı. 

Vietnamlı elektrikli araç (EV) üreticisi VinFast'ın hisseleri, ABD'de işlem gören özel amaçlı satın alma şirketi Black Spade Acquisition ile birleşmesinin tamamlanmasıyla, Nasdaq'ta işlem görmeye başladı.

Vietnamlı şirketler grubu Vingroup'un otomobil segmentinde faaliyet gösteren iştiraki VinFast'ın hisseleri, 22 dolardan açıldı ve ilk gününü %68'in üzerinde bir kazançla 37,06 dolardan kapattı. 

2017’DE KURULDU 2023’TE ABD’YE İHRACATA BAŞLADI

VinFast’ın birleştiği Black Spade Acquisition, bir SPAC (Special-purpose acquisition company: SPAC) şirketi. SPAC’ler, şirketlerle birleşerek genellikle iki yıl içinde, birleştikleri şirketi halka açan paravan şirketler olarak aracı işlevi görüyor. Black Spade ile VinFast'ın anlaşmasının, yaklaşık 23 milyar dolar değerinde olduğu bildirildi.

VinFast hisselerinin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) işlem görmeye başlaması, şirketin sermaye piyasalarına erişimini de sağlayacak. 2017’de kurulan ve 2022’de ABD, Kanada ve Avrupa’da ilk kez showroom açan şirket 2023 Mart’ında yine ilk kez ihracata başladı. Şirket bugüne kadar ABD’ye 2.100 adet; Kanada’ya ise 800 adet elektrikli araç ihraç etti.

ŞİRKET ABD’DE FABRİKA KURUYOR

VinFast, ABD’de üretilen araçlara sağlanan araç başına 7.500 dolarlık vergi indiriminden şimdilik yararlanamıyor. Ancak şirket ABD pazarında rekabet edebilmek adına Kuzey Karolina eyaletinde bir fabrika kuruyor. 1.800 dönümlük tesis; ilk aşamada yılda 150.000 adede kadar araç üretecek şekilde tasarlandı. VinFast’ın ABD’de kurulumu devam eden fabrikasının 2025'te faaliyete geçmesi planlanıyor. 

Bugün VinFast'ın 5 kişilik VF-8 modelinin fiyatı ABD’de 46.000 dolardan başlıyor. Tesla’nın 5 kişilik Model Y'si ise 47.740 dolardan başlıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler