1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Vuille: Herkes güneşe bakmaya başladı

Vuille: Herkes güneşe bakmaya başladı

Enerji Günlüğü - İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Francois Vuille, dünyada enerji bileşiminde yaşanan hızlı değişim çerçevesinde herkesin...

Vuille: Herkes güneşe bakmaya başladı

Enerji Günlüğü - İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Francois Vuille, dünyada enerji bileşiminde yaşanan hızlı değişim çerçevesinde herkesin doğal, temiz ve bol olan güneşe bakmaya başladığını söyledi.

Türkiye Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu – UFTP Kurucu Yürütme Kurulu Başkanı Metin Çolak’ın Başkanlığını yaptığı oturumda konuşan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Francois Vuille, “Hızla Evrimleşen Enerji Piyasasında Güneş Elektriğinin Potansiyel Rolünü Anlamak” konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vuille, dünyada birçok ülkenin enerji geçişi yaşadığını vurgulayarak, herkesin doğal, temiz ve bol olan güneşe bakmaya başladığını belirtti.

Dünyada birçok ülkenin enerji geçişi yaşadığını vurgulayan Vuille, enerji güvenliği kaygıları çerçevesinde fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmaya ve nükleer santrallerin azalmaya başladığını söyledi. Bu noktada herkesin doğal, temiz ve bol olan güneşe bakmaya başladığını belirtti.

İSVİÇRE ÖZELİNDE METODOLOJİK ÇALIŞMA YAPILDI

İdeal enerji bileşimi oluşturmak için İsviçre özelinde yaptıkları metodolojik çalışma hakkında bilgi veren Vuille, çalışmanın iki senaryo üzerinde oluşturulduğunu belirtti.

Birinci senaryoya göre, İsviçre’de gelecekte nükleer santrallerinin % 40’ını kaybedeceği verisinden yola çıkarak, buradan doğacak boşluğun gaz ile doldurulmasının öngörüldüğünü belirten Vuille, bu durumda sera gazı emisyonunun artacağını söyledi.

İkinci senaryoda ise nükleerin açığının güneş enerjisi ile doldurulmasının yer aldığını belirterek, geriye kalan 3 GW’lık açığın da yine rüzgar ile ikame edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye’nin enerji verimliliğini kullanmasının çok daha fazla etki yaratacağını belirten Vuille, hazırladıkları bu senaryoyu her ülkenin kendi koşullarına göre uygulayıp optimum çalışma oluşturularak ilgili birimlere gönderilebileceğini ifade etti.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler