1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Walmart mağazaları enerji tasarruflu aydınlanacak

Walmart mağazaları enerji tasarruflu aydınlanacak

Enerji Günlüğü – Walmart, GE işbirliği ile tüm dünyadaki mağazalarını enerji tasarruflu LED’lerle aydınlatacak.Walmart ABD, Asya ve Latin Amerika’daki...

Walmart mağazaları enerji tasarruflu aydınlanacak

Enerji Günlüğü – Walmart, GE işbirliği ile tüm dünyadaki mağazalarını enerji tasarruflu LED’lerle aydınlatacak.

Walmart ABD, Asya ve Latin Amerika’daki mağazaları ile İngiltere’de bulunan Asda olarak yeni mağazaları için enerji tasarruflu GE LED tavan aydınlatma armatürleri kullanacağını açıkladı.

Yeni armatürler, halen mağazalarda kullanılan aydınlatma ürünlerine göre yüzde 40 daha az enerji harcayacak. Walmart, 2020 yılına kadar tüm perakende zincirinde, Walmart binalarında metrekare başına gereksinim duyulan kilowatt saatlik (kWh) elektrik miktarını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefliyor. GE ve Walmart’ın yenilikçi ve enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri bulmak ve ölçeklendirmek adına öncülük ettikleri bu uygulama, bugüne dek Walmart’ın GE’den yaptığı en büyük hacimli LED aydınlatma satın alması olacak.

Walmart Stores, Inc. Başkan ve CEO’su Doug McMillon, “Uygun maliyetli ve yüksek kaliteli enerji tasarrufu sağlayan LED aydınlatma çözümleri bulmak ve uygulamak için çalıştık ve şimdi de GE ile birlikte bunların perakende endüstrisinde yaygın olarak kullanılan çözümlere dönüşebilmeleri için gayret sarf ediyoruz. LED aydınlatma, mağazalarımızın sahip olduğu enerji verimliliği modelinin ayrılmaz bir parçası; kapsamlı sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşabilmemiz için kilit bir rol oynuyorlar. En az bunun kadar önemli olan bir diğer faktör ise bu inovasyon çalışmaları sayesinde müşterilerimizin bizden bekledikleri düşük fiyatları sağlayabiliyor olmamızdır” dedi.

Walmart’ın her binasında, ana satış katı, toplam aydınlatma maliyetinin yaklaşık yüzde 90’ını oluştururken, bu uygulama sayesinde sadece ABD’de mağaza başına enerji tüketimi yüzde 5’in üzerinde azalacak. LED lambalar geleneksel aydınlatma armatürlerine kıyasla daha uzun kullanım ömrüne sahipler ve bakım masraflarında da önemli ölçüde tasarruf sağlıyorlar.

GE’nin yeni tavan aydınlatma sistemlerinin montajına Nisan ayı içinde Walmart’ın İngiltere’de sahip olduğu Asda işletmesinde başlanacak. Walmart ve GE, 2014 yılında açılacak yeni mağaza sayısı ve önceki aydınlatma armatürleriyle karşılaştırıldığında elde edilecek toplam enerji tasarrufuna ait değerleri aşağıdaki gibi öngörüyor:

• Brezilya: 4 yeni mağaza, 30 mağaza tadilatı; yüzde 41 enerji tasarrufu

• Orta Amerika: 10 yeni mağaza; yüzde 54 - 59 enerji tasarrufu

• Çin: 24 yeni mağaza, 16 mağaza tadilatı; yüzde 42 enerji tasarrufu

• Meksika: 37 yeni mağaza; yüzde 45 enerji tasarrufu

• İngiltere: 10 yeni mağaza; yüzde 45 - 51 enerji tasarrufu

• ABD: 100-120 yeni mağaza; yüzde 15 enerji tasarrufu

GE Global Başkanı ve CEO’su Jeff Immelt, “Çevre için birlikte çaba gösterdiğimiz Walmart ile uzun süreli ve başarılı bir ilişkimiz var. Walmart, perakende endüstrisinde enerji verimliliği konusunda öncü bir politika izliyor. Walmart’ın sahip olduğu enerji tüketimi konusundaki bilinç, firmanın elektrik tüketiminde büyük ölçüde maliyet avantajı kazanmasını sağlıyor. Walmart ile eskiye dayanan ilişkimize değer veriyoruz ve çevresel etkileri azaltma konusunda onlarla beraber çalıştığımız için gurur duyuyoruz” dedi.

Walmart ve GE, Walmart’ın ihtiyaçlarını karşılamak için aydınlatma ürünleri geliştirme alanında işbirliğine gitme konusunda zengin bir geçmişe sahipler. Walmart perakende endüstrisinde LED sistemlerinin kullanımına öncülük etti ve 2003 yılında LED sinyalizasyon ürünlerini benimseyen ilk firmalardan biri oldu. Walmart, 2005 yılında ise piyasada bir ilk olan LED sistem kullanılan dondurucu dolaplarının kurulumu için GE ile birlikte çalıştı. Bunun yanı sıra Walmart, ABD ve yurtdışındaki mağazalarına ait araç park yerlerinde LED aydınlatma armatürlerinin kullanıldığı ilk işletmeler arasında yer aldı.

ABD genelinde LED tavan aydınlatmasına geçişin mağaza başına 340.000 kilowatt saatlik enerji tasarrufu yaratması bekleniyor. Bu rakam, her mağaza için yılda 34.000 doların üzerinde tasarruf anlamına geliyor. (kWh başına 10,13 sent alınarak hesaplanmıştır) Önümüzdeki iki yıl içinde 200 yeni Walmart mağazasının GE’nin yeni LED tavan aydınlatma armatürlerini kullanmaya başlayacağı düşünülürse, gelecek 10 yıl içinde toplam 620 milyon kWh’lık enerji tasarrufu sağlanacak.

Gelecek 10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen toplam enerji tasarrufu 327.360 ton büyüklüğünde karbondioksit emisyonuna karşılık geliyor. Bu değer, 68.000’den fazla binek aracın yıllık sera gazı emisyonuna ya da yaklaşık 30.000 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğerdir.

GE’nin LED aydınlatma ürünlerinin kullanılmaya başlanmasına yönelik karar, Ekim 2013’de açılışı yapılan Walmart’ın Güney Euclid, Ohio’da bulunan mega mağazasında sadece LED aydınlatmaya yer verilen pilot projenin neticesinde alındı. Bu pilot proje, firmaya GE aydınlatmalarının kalite ve verimliliğini ölçme ve yapılacak LED yatırımının getirisini öngörme olanağı tanıdı. Walmart mağazalarında çeşitli GE aydınlatma teknolojilerine yer verilecek, ancak tavan uygulamalarında ağırlıklı olarak Lumination™ IS serisi armatürler kullanılacak. Bu armatürler GE’nin para tasarrufu sağlama ve çevresel etkiyi azaltmaya yönelik teknoloji çözümleri geliştirme taahhüdü olan ecomagination’ın da bir parçasıdır.

Walmart mağazalarında dünya çapında artan LED aydınlatma kullanımı firmanın enerji verimliliği hedefleriyle de örtüşüyor. Bu amaca yönelik olarak Walmart’ın tüm dağıtım merkezleri ağında kullanılan mevcut T5 floresan lambalar da, LED aydınlatma ürünleri ile değiştirildi. Bu girişim bazı soğutma sistemlerinde daha etkin sıvı devridaim pompalarının kullanılmaya başlanması ile birleştirildiğinde 30 milyon kWh ve bunun karşılığı olarak 2 milyon dolar tutarında tasarruf sağlandı. Dağıtım merkezleri ağının tamamen LED’lerle donatılmasının 2016 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler