1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. Watson: Güneş devrimi ile karşı karşıyayız

Watson: Güneş devrimi ile karşı karşıyayız

Enerji Günlüğü - SolarPower Europe CEO’su Dr. James Watson, Küresel düzeyde güneş enerjisinin en hızlı büyüyen sektörlerin başında geldiğini söyledi. Uluslararası...

Watson: Güneş devrimi ile karşı karşıyayız

Enerji Günlüğü - SolarPower Europe CEO’su Dr. James Watson, Küresel düzeyde güneş enerjisinin en hızlı büyüyen sektörlerin başında geldiğini söyledi. 

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından düzenlenen SOLARENA buluşmasında konuşan SolarPower Europe CEO’su Dr. James Watson, Küresel düzeyde güneş enerjisinin en hızlı büyüyen sektörlerin başında geldiğini ve bunun bir devrim olduğunu söyledi.

2004 yılında 3 GW dolaylarında olan küresel güneş kurulu kapasitesinin 2015 yılında 228 GW seviyesine ulaştığına ve sadece 2015 yılı itibariyle 50 GW’dan fazla kurulu gücün sisteme bağlandığına dikkat çeken Watson bu durumu bir devrim olarak niteledi. 

TÜRKİYE BU BÜYÜMENİN BİR PARÇASI OLACAK

Türkiye’nin de güneş potansiyeline değinen Watson “Paris Anlaşması ile beraber güneş sektörünün daha da hızlı büyümeye devam edeceğini tahmin edebiliriz. Güçlü güneş potansiyeli ile Türkiye de bu büyümenin parçası olacak” dedi.

TÜRKİYE'DE GÜNEŞİN GELİŞİMİ YAVAŞ

Türkiye’deki güneş sektörünün gelişiminin diğer ülkelere nazaran daha yavaş ilerlediğini belirten Kemerburgaz Üniversitesi’nden Doç.Dr. Sevil Acar ise Türkiye’de kömür için verilen desteklerin yüksekliğine dikkat çekti. Açıklamasında yaptıkları çalışma sonucunda 2013 yılında yalnızca doğrudan maddi kaynak yolu ile kömür için 730 milyon dolarlık teşvik verildiğini hesapladıklarını, bununla birlikte hesaplanamayan kalemler ve dolaylı destekler ile bu rakamın çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Acar çalışmalarının Türkiye’nin kömür kullanımının teşviği için harcadığından çok daha düşük bir bütçeyi güneş enerjisi gibi sürdürülebilir kaynaklara harcaması halinde, çok küçük bir gelir kaybı ile sürdürülebilir kalkınma prensiplerine uygun gerekli alt yapı ve fırsatları hayata geçirebileceğini ve emisyonlarını azaltabileceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler