1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Weshuyzen: İş güvenliği kültürü yanında risk kültürüne de ihtiyaç var

Weshuyzen: İş güvenliği kültürü yanında risk kültürüne de ihtiyaç var

Enerji Günlüğü - Amerikalı petrokimya devi Dupont’tan Johan Weshuyzen, iş kazalarını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tek başına...

Weshuyzen: İş güvenliği kültürü yanında risk kültürüne de ihtiyaç var

Enerji Günlüğü - Amerikalı petrokimya devi Dupont’tan Johan Weshuyzen, iş kazalarını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tek başına yeterli olmadığını aynı zamanda risk kültürüne de ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Bu yıl ikincisini organize edilen ‘ELDER Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin ikinci gününde düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Panelinde konuşan ABDli petrokimya şirketi Dupont’tan Johan Weshuyzen, bir kaç yıl önce yaşadıkları çok büyük bir kazanın şirketin ilk kurulduğu 1800’lü yıllardan bu yana çok önem verdiği iş güvenliği konusuna bakışlarını risk odaklı olmak üzere değiştirdiğini belirtti. Elektrik dağıtım ve iletim sektörünün diğer sektörlere göre daha riskli çalışma grubu arasında yer aldığına dikkat çeken Weshuyzen, risklerin azaltılması açısından risk odaklı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sektörde sadece güvenlik kültürünün yeterli olmadığını, aynı zamanda bir risk kültürüne de ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Weshuyzen, “Risklerin azaltılması açısından risk odaklı bir yaklaşıma ihtiyaç var. Çalışanlara hangi faaliyetlerin daha riskli olduğunu anlatmanız gerek. Çalışan ekipleriniz aynı hatta mı çalışıyorlar? İnsanların davranışlarını değiştirdiğinizde sonuçlarını da değiştirirsiniz. Riskten önce her zaman kontrol edin. Bizler açısındasn sadece güvenlik kültürü yeterli değildir, aynı zamanda bir risk kültürüne de ihtiyacımız var. Sadece kuralları uygulamaktan ziyade riskleri takip etmek çok önemli. Sabit kültürden önleyici kültüre geçmek lazım. Çok iyi sistemleriniz olsa bile kötü uyguluyorsanız güvenli olmaz. Çok iyi prosedürleri çalışanlar uygulasa bile hala kazalar olabilir. Kültürel bir olgunluk oluşturmak gerek.” dedi.

Bu konuda yaşanan zorluğun ise güvenlik değerlerini insanların yüreğine yerleştirmek olduğunu belirten Weshuyzen, bunun dışında risk odaklı olmanın ve kurumları güçlendirmenin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/ Antalya

Önceki ve Sonraki Haberler