1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. WoodMac, rüzgar kapasite tahminini düşürdü

WoodMac, rüzgar kapasite tahminini düşürdü

Wood Mackenzie, küresel rüzgar enerjisi sektörünün önümüzdeki on yılda daha önce beklenenden daha az kapasite ekleyeceğini tahmin ediyor.

WoodMac, rüzgar kapasite tahminini düşürdü

Enerji Günlüğü - Küresel danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, 2032 yılı sonu küresel rüzgar enerjisi kapasitesi tahminini 29 bin MW’a düşürdü.

İskoçya merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, ABD denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi sektöründeki finansal sorunlar ve Çin'deki yavaş onay ve proje yürütme nedeniyle küresel rüzgar enerjisi sektörünün önümüzdeki on yılda daha önce beklenenden daha az kapasite ekleyeceğini açıkladı. Wood Mackenzie, 2032 yılı sonuna kadar küresel rüzgar enerjisi kapasitesi tahminini 29 bin MW düşürerek kümülatif kurulu kapasiteyi 2,35 terawatt'a indirdi. 

İndirim, beklenen kapasitede %2'den daha az bir değişiklik oluştururken, kesintinin %80'inden fazlası Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi kilit pazarlardaki rüzgarlardan kaynaklanıyor.

“UZUN VADELİ PİYASA TEMELLERİ GÜÇLÜ”

Wood Mackenzie Küresel Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Başkan Yardımcısı Luke Lewandowski yaptığı açıklamada, "Çin'de proje yürütme ve ABD'de denizüstü pazarının olgunlaşmasındaki kısa vadeli zorluklara rağmen uzun vadeli piyasa temelleri küresel olarak güçlü kalmaya devam ediyor" dedi. 

RÜZGAR DEVLERİ RÜZGAR PORTFÖYLERİNİ AZALTTI

Dünyanın en büyük denizüstü (offshore) rüzgar santrali geliştiricisi Orsted, enerji devleri bp ve Norveçli Equinor, artan finansman maliyetleri ve tedarik gecikmelerini gerekçe göstererek ABD denizüstü rüzgar enerjisi portföylerinde yüz milyonlarca dolar azaltma yaptı.

WoodMac, Orsted'in New Jersey'deki Ocean Wind projesini iptal etmesinin ve tedarik zinciri sorunlarının ABD'deki denizüstü projelerinin yaklaşık 8 GW'ını 2032'nin ötesine itmesinin beklendiğini söyledi. Bu da ABD'nin 2030 yılına kadar 30 GW'lık açık deniz rüzgâr santrali kurma hedefinin yaklaşık yarısına ulaşacağı anlamına geliyor. 

WoodMac, yavaş Çin proje pazarından kaynaklanan kısa vadeli rüzgarların, sıkılaştırılmış izin gereklilikleri ve proje iptalleri nedeniyle küresel rüzgar kapasitesi tahmininde 12 GW'lık bir düşüşe yol açtığını, ancak Çin'in 2026'dan 2032'ye kadar olan kara rüzgar görünümünün kısa vadeli zorluklara rağmen değişmediğini kaydetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler