1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Woodside Energy Israil gazını çıkaracak

Woodside Energy Israil gazını çıkaracak

Enerji Günlüğü - Woodside Energy, birkaç yıldır devam eden müzakereler sonucu LNG devi Leviathan ile bir protokol imzaladı.Avustralyalı petrol şirketi...

Woodside Energy Israil gazını çıkaracak

Enerji Günlüğü - Woodside Energy, birkaç yıldır devam eden müzakereler sonucu LNG devi Leviathan ile bir protokol imzaladı.

Avustralyalı petrol şirketi Woodside Energy İsrailli Leviathan’ın yeni ortağı olarak devreye girmeye hazırlanıyor. İlk adım olarak satın almayla ilgili Woodside Energy ile Leviathan ortakları Noble Energy ve Delek arasında bağlayıcı olmayan bir ön anlaşma imzalandı. Kesin anlaşmanın 27 Mart 2014 tarihine kadar yapılması bekleniyor.

Anlaşma kesin olarak sonuçlandığında Leviathan’daki pay dağılımı şöyle olacak: Woodside yüzde 25; Delek Group Limited’in, Avner Oil and Gas LP ve Derek Drilling Limited’in payları yüzde 16,93; Teksas merkezli Noble Energy yüzde 30 ve Ratio Oil yüzde 11,12.

Woodside Energy'nin baştan beri Leviathan’da yüzde 30 pay istediği ve geçmiş müzakerelerin bu doğrultuda yapıldığı belirtiliyor ancak sahanın diğer pay sahiplerinin ısrarlı talepleri sonucu muhtemel payını yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürmüş bulunuyor. Bunda da diğer pay sahipleri şirketlerin Leviathan’ın gaz ihracatının LNG’den ziyade yapılacak boru hattıyla – ki bu da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınma olasılığını güçlendiriyor - dünya piyasasına ulaştırılması taleplerinin ve ısrarlarının belirleyici rol oynadığı söylenebilir.

2010 yılında keşfedilen Leviathan sahası 700 milyar metreküp gaz olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca gaz yataklarının altındaki tabakada 600 milyon varil petrol bulunduğu söyleniyor. Özel bir sondaj gemisi ile yapılacak sondaj faaliyetlerinde 1.500 metre suyun tabanındaki kayalık tabanda 6.500 metreye kadar delme işleminin yapılacağı bildiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler