1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yabancı bankalar enerji yatırımcısına ürün dayatıyor

Yabancı bankalar enerji yatırımcısına ürün dayatıyor

Enerji Günlüğü - Bazı yabancı bankalar enerji yatırımcılarına kredi verirken kendi ülkelerinin ürünlerini kullanma şartı getirmelerine karşı...

Yabancı bankalar enerji yatırımcısına ürün dayatıyor

Enerji Günlüğü - Bazı yabancı bankalar enerji yatırımcılarına kredi verirken kendi ülkelerinin ürünlerini kullanma şartı getirmelerine karşı yerli parça kullanımına teşvik verilecek. 

Merve Erdil’in Hürriyet gazetesinde çıkan haberine göre, bazı yabancı bankalar enerji yatırımcılarına kredi verirken, “Benim ülkemin firmalarından parça alırsanız, kredi veririm” şartı koşuyor.Buna karşı yerli parça kullanımına teşvik verilecek. Ayrıca, 2015 sonuna kadar devreye girecek olan tarife teşvikleri, şimdi 2020 yılına uzatılacak.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, yenilenebilir enerjide kurulu güç açısından gelinen noktayı anlatırken, bazı yabancı bankaların kendi ülkelerinin sanayisini desteklemek adına uyguladıkları enteresan bir yönteme değindi. Yazar, yenilenebilir enerji santrallerinde yerli katkıya verilen ekstra tarifeyi anlatırken, “Santrallerde kullanılan mekanik ve elektronik parçaların Türkiye’de imal edilmesini istiyoruz. Şu anda en çok güneş ve rüzgârda adım atıldı. Jeotermalde yok çünkü jeotermalde kredi verenler kendi ürünlerinin kullanılma şartını koşuyorlar. Bir Alman finans kurumu kredi veriyor ama ‘Şu makineleri kullanacaksın’ diyor. O zaman firmalar yerli katkıyı alamıyorlar. Onu yapıyorlar, kredi sağlıyorlar” diye konuştu.

BATILILAR KREDİ MEKANİZMASINI SANAYİLERİNİ DESTEKLEMEK İÇİN DE KULLANIYOR

Batılıların kredi mekanizmasını aynı zamanda kendi sanayilerini desteklemek için kullandığına işaret eden Yazar, şöyle devam etti: “Kredi verirken bunu çoğu yapıyor. Kendi ürünlerinin kullanılmasını şart koşuyorlar. Bunu belki açıktan da deklere etmiyor ama yatırımcıların bize söylediği bir şey. Enercon Türkiye’de kanat yatırımı yapıyor, kule yatırımına başladı. Yerli katkıyı santral yapan, elektrik üreten yatırımcı alıyor ama o kuleyi, kanadı, elektronik mekanik parçayı yapana da rekabette avantaj sağlıyor.”

“Türkiye’de imal edenler de Alman firması. Burada üretim yaparak avantaj elde ediyorlar. Bunun önlemi yerli katkıya yönelik teşviği vermek ve ısrarcı olmak. Türkiye’nin duruşu doğru ve açıktır: Biz Türk ve diğerleri diye ayrım yapmıyoruz. Sadece Türkiye’de imalat yapılsın diyoruz. Hans da yapsın, Joe da ama Türkiye’de yapsın. Yatırımcının ülke kimliğine bakmıyoruz” diyen Yazar, santral kuracak yatırımcının Türkiye’de imal edene yöneldiğini kaydetti.

TARİFE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA SÜRESİ UZATILACAK

Enerji Bakanlığının yenilenebilir enerjiye verdiği teşvikleri, 2015 değil 2020 öncesinde devreye alınacak santraller için geçerli kılmak üzere adım attığını, kararın Bakanlar Kurulu’nda imzada olduğunu belirten Yusuf Yazar, “Parça imalatı için yatırım yapmak isteyen Avrupalılar var. Tarifeden yararlanma süresini beş yıl daha uzatan kararı Türkiye’de imalat yapacak firmaların çoğu bekliyordu” dedi.

LİSANSSIZ UYGULAMALARDA GÜNEŞ ÖNDE

Lisanssız uygulamalarda özellikle güneş ve rüzgar başvurusunun ağırlıkta olduğunu, ancak vatandaşların rüzgarda hala Genelkurmay izinleri, radar etkileşim raporu gibi belgeleri almakta zorlandıkları için Güneş başvurusunun daha önde olduğunu belirten Yazar, lisanssızda bir ikinci yaygın uygulamanın da biokütle olmasını istediklerini de ifade etti.

Haziran ayında alınan Türkiye’nin ilk lisanslı güneş enerjisi santrali başvurularında gelinen noktaya yönelik ise Yusuf Yazar, şunları söyledi: “Toplam 9 bin megavatlar (MW) civarında, 500’e yakın başvuru geldi. TEİAŞ başvuruları trafo bazında gruplandıracak ve yarıştıracak. Şu aşamada EPDK 480 kadar dosyanın büyük kısmını bize gönderdi. Güneşle ilgili 500’e yakın dosyanın tümünü sisteme girmeliyiz ki çatışan, birbirini etkileyen projeleri görelim. Aralık ayı ortasına doğru dosyalar TEİAŞ’A ulaşmış olur. Yılsonu itibariyle lisansların verileceğini öngörüyorduk ama biraz sarktı. Buna rağmen lisansları sahiplendirme yılbaşı öncesi veya sonrasında gerçekleşebilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler