1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yakınca HES kapasite arttırıyor

Yakınca HES kapasite arttırıyor

Enerji Günlüğü - Tırsan Enerji tarafından Giresun'da kurulan 11.7 MW kurulu gücündeki Yakınca Regülatörü ve HES'in kapasitesi 19.1 MW’ye yükseltiliyor. Tırsan...

Yakınca HES kapasite arttırıyor

Enerji Günlüğü - Tırsan Enerji tarafından Giresun'da kurulan 11.7 MW kurulu gücündeki Yakınca Regülatörü ve HES'in kapasitesi 19.1 MW’ye yükseltiliyor. 

Tırsan Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından, güneyinde Sivas ili, kuzeyinde Giresun ili bulunan sınır bölgesi Keltik vadisi üzerinde kurulan 11,94 MWm / 11,7 MWe kurulu gücündeki Yakınca Regülatörü ve HES'in kurulu gücü yükseltiliyor. 

19.1 MW’YE ÇIKACAK

Yapılması planlanan kapasite artışı, Yakınca Regülatörü ve HES'te mevcut bulunan 3 adet türbine ilave dördüncü bir türbin tesisi ile gerçekleştirilecek. Bu planlanan ilave türbin ile proje tasarım debisi 51 m3/sn’den 72 m3/sn’ye çıkacak. Tasarım debisindeki bu artış ile de kurulu güç, 11,94 MWm / 11,7 MWe’den 19,915 MWm /19.092 MWe’ye yükselecek.

İlave türbin ile kurulu gücün arttırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar, yalnızca santral binası içerisine ilave türbin montajı şeklinde yapılacağı için yol açılması, alan oluşturulması, kazı yapılması gibi işlemler yapılmayacak.

İlave türbin ile kurulu güç attırımına yönelik yapılacak çalışmalar ile önceki cansuyu hesaplamaları güncellendi. Bu güncellemeye göre de regülatör yapısından bırakılacak cansuyu miktarı yeniden hesaplandı.

İlave türbin temin ve montajının 9 ay temin ve 3 ay montaj çalışmaları olacak şekilde yaklaşık 1 yılda tamamlanması öngörülüyor. Toplam işletme süresi 49 yıl olarak belirlenen HES yılda ortalama 42,789 GWh enerji üretecek.

ÇED süreci başlayan kapasite artırımı projesinin bedeli 3.000.000 TL olarak belirlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler