1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yalıtım harcaması yatırım sayılacak, vergiden düşülecek

Yalıtım harcaması yatırım sayılacak, vergiden düşülecek

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, evini kiraya veren ev sahiplerinin yalıtım yaptırması halinde bu harcamaların gelir vergisinden düşüleceğini...

Yalıtım harcaması yatırım sayılacak, vergiden düşülecek

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, evini kiraya veren ev sahiplerinin yalıtım yaptırması halinde bu harcamaların gelir vergisinden düşüleceğini açıkladı.
Enerji fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle vatandaşın iyice korkulu rüyası haline gelen elektrik ve doğalgaz faturalarını aşağı çekmek kolaylaştı. Isı yalıtımı binalarda kışın doğalgaz yazın ise elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmesine karşın, maliyetinden çekinen ev sahipleri yalıtım yaptırmak istemiyordu. Gelir vergisi kanun tasarısı üzerinde çalışan Maliye Bakanlığı buna bir çözüm buldu ve yapılan harcamaların gelir vergisinden düşüleceğini açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılı bütçesine ilişkin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan ısı yalıtımı, izolasyon ve enerji tasarrufunu artırmaya yönelik harcamaların beyan edilen gelirden indirileceğinin müjdesini verdi.

YÜZDE 50'YE VARAN TASARRUF İMKANI
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük konuyla ilgili şunları söyledi:
"Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı kanun tasarısıyla ısı yalıtımı için yapılan harcamaların gelir vergisinden düşülecek olması, ısı yalıtımı yaptırmak isteyenler için önemli bir fırsat yaratacak. Isı yalıtımı bina ömrü boyunca ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Sanılanın aksine bir binaya ısı yalıtımı yaptırmak çok maliyetli bir uygulama değil. Mevcut binalarda metrekarede ortalama 30-40 TL arasında değişen maliyet, yaz - kış sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde de kendini amorti ediyor. Bu nedenle aslında maliyetten ziyade yatırım anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden ülkemizde her yıl ortalama 7,5 milyar doların israf edildiğini düşünürsek ısı yalıtımının ülke ekonomisi için yaratacağı katma değer çok daha net görülüyor."

DOĞRU YALITIM İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Ertuğrul Yörük, yeni kanunla birlikte ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlerin artacağını belirterek, yalıtım yaptıracakların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
- Bina ömrü boyunca tasarruf için yalıtım nitelikli malzemelerle yapılmalı
- Nitelikli malzame yetmez, doğru bir işçilikle hayata geçirilmesi de şart
- Nitelikli malzeme için CE belgeli üretim yapan firmaların ürünleri tercih edilmeli.

Önceki ve Sonraki Haberler