1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yapı Kredi sürdürebilir enerji yatırımlarını finanse edecek

Yapı Kredi sürdürebilir enerji yatırımlarını finanse edecek

Enerji Günlüğü - Yapı Kredi Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Ek Programı’na (TurSEFF)...

Yapı Kredi sürdürebilir enerji yatırımlarını finanse edecek

Enerji Günlüğü - Yapı Kredi Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Ek Programı’na (TurSEFF) sürdürülebilir enerji projelerine finansman sağlayan Türk özel bankalarının arasına katıldı. 

EBRD tarafından yapılan açıklamaya göre, EBRD’nin Yapı Kredi’ye verdiği 80 milyon ABD doları tutarındaki yeni kredi ile Türkiye’deki KOBİ’lerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Kredi, EBRD’nin Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejisini desteklemeyi amaçlayan özel bir finansman programı olan TurSEFF Ek Programı kapsamında sağlanıyor.

Temmuz 2010 tarihinde başlatılan ve AB hibesiyle de desteklenen 284,2 milyon ABD doları değerindeki TurSEFF programı, Türkiye’de KOBİ’ler için yenilenebilir enerji yatırımlarına ve işletmelerde enerji verimliliğine yönelik talebin artması nedeniyle 2013 başında ilave bir 265 milyon ABD doları ile genişletildi.

EBRD Türkiye ve Güney ve Doğu Akdeniz’den Sorumlu Finansal Kurumlar Direktörü Malige:

EBRD Türkiye ve Güney ve Doğu Akdeniz’den Sorumlu Finansal Kurumlar Direktörü Francis Malige, “EBRD, yeni teknolojilere yatırım yapmak isteyen işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırıyor, enerji tasarrufu yapmalarına ve masraflarını azaltmalarına yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.Malige, “Yapı Kredi’nin, Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçişine yardımcı olacak bu ortak çabaya yeni bir aktör olarak katılmasından dolayı çok memnunuz. Enerjiyi daha verimli kullanan KOBİ’ler pahalı ithal fosil yakıtlara bağımlı olan Türkiye’ye yardımcı olacak; CO2 emisyonlarını azaltmaya yönelik hedeflerine yaklaşmasını ve yenilenebilir enerjilerin toplam enerji dağılımındaki payını artırmasını sağlayarak enerji güvenliğini geliştirecek.” dedi.

Yapı Kredi CEO’su Açıkalın:

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın da, “Yapı Kredi olarak KOBİ’lerin ekonomik büyümenin lokomotifi olduğuna inanıyoruz. KOBİ’lerin temel mücadelelerinden birinin finansman erişimi olduğunu biliyoruz. Sürdürülebilirliğin bugün bir başarı faktörü olduğunun ve faaliyetlerdeki ağırlığının gelecekte daha fazla önem kazanacağının da farkındayız. Global oyuncular olabilmeleri için Türk KOBİ’lerin de bu rekabetçi konjonktürden faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz. EBRD’den aldığımız krediyi Türk KOBİ’lerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik olarak kullandıracağız. Böylelikle Türk ekonomisi de uzun vadede bunun avantajlarından faydalanacak. Yapı Kredi olarak KOBİ’lere büyük önem veriyoruz ve onlara ihtiyaçları olan desteği sunabiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

TurSEFF’in ortaklık kurduğu bankaların sayısı altıya yükseldi:

Toplam aktif büyüklüğü bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük özel bankası olan Yapı Kredi, EBRD ile enerji verimliliği finansmanı alanında işbirliğine imza atan en son banka oldu. Böylece TurSEFF’in ortaklık kurduğu bankaların sayısı altıya yükseldi. 2010 yılından bu yana TurSEFF fonlarının yaklaşık yüzde 90’ı toplam 363 KOBİ’ye kredi olarak dağıtıldı.

Ayrıca Türkiye’de 50.000’den fazla özel konut, TurSEFF şemsiyesi altında finanse edilen tedarikçi finans programları aracılığıyla enerji-verimli ısıtma ve soğutma teknolojilerinden yararlanma imkânı buldu.TurSEFF programının ilk evresinde, yatırılan her 1 milyon ABD doları için yıllık 234.000 ton petrol eşdeğerinde ya da yıllık 6 GWh tutarında enerji tasarrufu sağlandı. Bu da petrol ithalatında yıllık yaklaşık 147 milyon ABD Doları tasarruf anlamına geliyor. Finanse edilen projeler sonucunda yıllık toplam 686.000 ton karbondioksit eşdeğerinde (CO2eq) emisyon azalımı sağlandı.Sürdürülebilir enerji EBRD’nin Türkiye’deki temel önceliklerinden biri. Banka bugün itibariyle Türkiye’de sürdürülebilir enerjiye 1,2 milyar eurodan fazla yatırım yaptı. Bu miktar Banka’nın toplam ülke portföyünün neredeyse yarısına tekabül ediyor. EBRD Türkiye’deki faaliyetlerine başladığı 2009 yılından bu yana gerek doğrudan anlaşmalar vasıtasıyla, gerekse kredi hatları aracılığıyla ülkede 3.0 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı.Türkiye geçtiğimiz yıl sadece 2012’de yapılan 1 milyar Euro tutarındaki yeni yatırımlarla, EBRD operasyonları açısından ikinci büyük ülke konumuna yükseldi.

Önceki ve Sonraki Haberler