1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yardımcı kaynak inşaat süresi referans süresi kadar olacak

Yardımcı kaynak inşaat süresi referans süresi kadar olacak

Yardımcı kaynak ünitelerinde lisansa kaydedilecek inşaat süresi, yardımcı kaynağın referans süresi kadar olacak.

Yardımcı kaynak inşaat süresi referans süresi kadar olacak

Enerji Günlüğü - Yardımcı kaynak ünitelerinde lisansa kaydedilecek inşaat süresi, yardımcı kaynağın referans süresi kadar olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Eylül 2021 tarihli ve 10442-2 sayılı Önlisans Süreleri ile Tesis Tamamlanma Tarihinin Belirlenmesinde Referans Alınacak İnşaat Sürelerine İlişkin EPDK Kararını yürürlükten kaldırdı ve aynı başlıkla yeni bir Karar yayımladı. 

Yeni Karar önceki Kararda yardımcı kaynakların inşaatını tevsi yatırımı olarak kabule den ve inşaat sürelerini de ona göre belirleyen hükmü ortadan kaldırdı. 

Ayrıca inşaat süresi belirlenirken, tesisin kısmen işletmede olması ile tümüyle işletmeye alınmış olması arasında fark gözetilmeyecek. 

Buna göre termik santraller, hidroelektrik santralleri ve diğer yenilenebilir kaynaklara dayalı santrallerde; önlisans süreleri ile tesis tamamlanma tarihinin belirlenmesinde referans alınacak inşaat sürelerini sınırlandıran hükümleri içeren Karar, çok kaynaklı tesislere dönüşüm kapsamında üretim tesisinin kısmen veya tamamen işletmede olması halinde lisansa eklenecek yardımcı kaynağın lisansa kaydedilecek inşaat süresi söz konusu yardımcı kaynak için belirlenen standart referans süresi esas alınacak. 

Daha önce bu durumdaki tesislerde dönüşüm işlemi tevsi yatırımı olarak değerlendiriliyordu ve yarımcı kaynakla ilgili inşaat süresi de tevsi yatırımlar için öngörülen inşaat süresi olarak tespit ediliyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler