1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yargıtay güvence bedeli ikilemini Akedaş lehine bozdu

Yargıtay güvence bedeli ikilemini Akedaş lehine bozdu

Yargıtay yeni sözleşme imzalayan abonenin, sözleşme kapsamında güvence bedeli ödemesi gerektiğine karar verdi. 

Yargıtay güvence bedeli ikilemini Akedaş lehine bozdu

Enerji Günlüğü - Yargıtay yeni sözleşme imzalayan abonenin, sözleşme kapsamında güvence bedeli ödemesi gerektiğine karar verdi. 

Kahramanmaraş’ın Oniki Şubat ilçesinde Yaşar Bolat adlı vatandaş, serbest tüketici olma hakkı kazandıktan sonra Adıyaman ve Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ), Elektrik Perakende Satış AŞ (EPSAŞ) ile bir yıllık abonelik sözleşmesi yaptı. Sonrasında döviz kurundaki artışın ardından elektrik fiyatı da artınca, süresi dolan sözleşmesini yenilemedi. 

Bunun üzerine AKEDAŞ EPSAŞ, Yaşar Bolat’a perakende satış sözleşmesi imzalamak, sona eren sözleşme kapsamındaki güvence bedelini iade etmek için bildirimde bulundu ve yeni sözleşme için gereken güvence bedelini yatırmasını istedi. 

Yaşar Bolat yeni sözleşmeyi imzalayıp güncel güvence bedelini ödedi. Ancak ödediği güvence bedeliyle ilgili iade talebiyle, Kahramanmaraş Oniki Şubat Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Tüketici Hakem Heyeti de güvence bedelinin iadesi yönünde karar verdi. AKEDAŞ EPSAŞ ise karara, kararın iptali talebiyle, itiraz etti. 

İtirazı değerlendiren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, aboneden güvence bedeli alınmasının yürürlükteki mevzuata uygun olduğu ve Tüketici Hakem Heyetinin başvuruyu kabul etmemesi gerekirken kabul ettiği gerekçeleriyle; kanun yararına temyiz talebini haklı gördü ve Tüketici Hakem Heyeti’nin kararını, sonuca etki etmemek üzere ve oybirliğiyle kanun yararına bozdu. 

Önceki ve Sonraki Haberler