1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yatağan’da yanan kömür arttı hava kalitesi yükseldi

Yatağan’da yanan kömür arttı hava kalitesi yükseldi

Enerji Günlüğü - Yatağan Termik Santralinde kömür kullanım miktarı artmasına karşın, bölgedeki hava kalitesinin yükseldiği bildirildi.Bereket Enerji...

Yatağan’da yanan kömür arttı hava kalitesi yükseldi

Enerji Günlüğü - Yatağan Termik Santralinde kömür kullanım miktarı artmasına karşın, bölgedeki hava kalitesinin yükseldiği bildirildi.

Bereket Enerji Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre Muğla Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nca gerçekleştirilen ve periyodik yapılan denetimler ve ölçümler sonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yatağan Hava kalitesi ölçüm istasyonun verileri bir rapor haline getirildi.

Yatağan Kaymakamlığı’nca Muğla Valiliği’ne gönderilen raporda “2015 ocak ayı ve 2016 ocak ayı Yatağan Termik Santralinin kullandığı kömür miktarının 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 243 arttığı, buna rağmen hava kalitesinin önceki yıla göre daha iyi bir noktaya geldiği memnuniyetle görülmüştür” denildi.

YAĞIŞ AZALSA DA HAVA KALİTESİ ARTTI

Yatağan genelinde, konut ve işyerleri ile birlikte termik santralin verilerinin değerlendirildiği raporun sonuçlarına göre, 2016 yılında SO2 (kükürtdioksit) oranı bir önceki yıla oranla yüzde 41 düştü. Raporun sonuç bölümünde ise “2016 yılının 2015 yılına göre daha az yağışlı bir yıl olmasına rağmen hava kalitesinin düzelmeye devam ettiği, bunun da denetimlerle sağlandığı, Yatağan Termik Santralinde kullanılan kömürün kat ve kat artmasına rağmen hava kalitesindeki iyileşmenin devam ettiği görülmekte ve değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

DESÜLFİRİZASYONDA KIRIK MERMER

Yatağan Termik Santral İşletme Müdürü Serdar Toprak, Aralık 2014’te devraldıkları santralde hemen sürekli emisyon izleme ölçüm sistemini kurduklarını ve baca gazlı arıtma tesislerinde büyük çapta teknolojik bakımlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Elektro filtre tesislerinin yenilendiğini ve toz tutma kapasitelerinin artırıldığını vurgulayan Toprak ayrıca, “Desülfürizasyon Tesislerinde (FGD) kireçtaşı yerine, kırık mermer kullanılmakta, böylelikle doğal kaynakların korunması ve Muğla’da görüntü kirliliği yaratan mermer kırıklarının değerlendirilmesi sağlanmaktadır” dedi.

MWH BAŞIN EMİSYON DÜŞTÜ

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ise Yatağan Termik Santrali’nde bundan sonra izlenecek yol haritasına ilişkin şunları söyledi:

“İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı kapsamında mevcut elektrik üretim santrallerinde yeni teknolojiler kullanılarak verimi yükseltmek ve üretim kapasitesini arttırmak için bakım, iyileştirme ve modernizasyon çalışmaları aralıksız sürdürülecek. Yatağan Termik Santrali’ni devralmamız sonrası yapılan bakımlar sayesinde MWh başına karbon emisyonları ciddi oranlarda düşürüldü. Bununla birlikte, santralımızda önümüzdeki yıl yapacağımız modernizasyonlarla 2019 yılı sonrası yürürlüğe girecek yeni emisyon sınır değerlerini sağlayacak şekilde çalışılacak. Böylece, santralimizin verimi artacak, toz,SO2 ve NOx ve karbon emisyonları düşürülecek. Avrupa standartlarında işletmecilik yapılacak, sera gazı salımını azaltılarak iklim dostu bir yol izlenecek.”

YATAĞAN ESKİ YATAĞAN DEĞİL

22 yıldır enerji sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Ceyhan Saldanlı, Bereket Enerji Grubu’nun faaliyetlerini yürütürken gösterdiği çevre duyarlılığı nedeniyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT) tarafından bu yıl “Düşük Karbon kahramanı” ilan edildiğini de hatırlattı. Saldanlı şunları söyledi:

“Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkıları, Muğla Valiliği, Yatağan Kaymakamlığı ve Mahalli İdare Kurulu’nun yoğun gayretleri sonucunda bölgede hava kalitesi yükseldi. Bereket Grubu olarak Yatağan’da üç yıllık süre içinde toplam 1 milyon 550 bin adet akasya, zeytin, fıstık çamı ve diğer ağaç türlerinin dikimi gerçekleştirildi. Amacımız ekonomiye katkı sağlarken; havası temiz, dokusu yeşil bir Yatağan çabalarına katkı sunmak. Yatağan artık eski Yatağan değildir. Geçmişte yaşanan olumsuzluklar geride kaldı. Devlet-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirilen ve örnek teşkil edebilecek bir termik santral Yatağan’a ve ülkemize kazandırıldı.” 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler