1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, TANAP projesi ile rafineri projesini Petkim'in doğurduğunu söyledi.SOCAR Türkiye, 22. Uluslararası...

Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, TANAP projesi ile rafineri projesini Petkim'in doğurduğunu söyledi.

SOCAR Türkiye, 22. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nda, toplam yatırım maliyeti 20 milyar doları bulan Petkim Value-Site Projesi ile TANAP'ı tanıttı. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, burada yaptığı bilgilendirmede, Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesinin, hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin hem bu projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısı olduğunu belirterek, "TANAP projesini, rafineri projesini Petkim doğurdu." dedi.

Value-Site 2023 Projesi kapsamında yatırımların hız kesmeden devam ettiğini belirten Kenan Yavuz, “Bu bizim için önemli bir seneydi. Güney Gaz koridorunun en önemli ayağı olan TANAP projesinin 17 Mart’ta Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarımız’ın katılımıyla temelini attık. TANAP projesini, rafineri projesini Petkim doğurdu. Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin hem bu projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısı oldu. Türkiye’nin sanayileşme tarihi Petkim’in tarihiyle bire bir örtüşüyor. Nisan ayında Petkim’in 50’nci yılını kutlayarak kamuoyu karşısına gururla ve onurla çıktık. Biz şirketimizi Türkiye’nin en büyük yatırımlarının merkezine taşımayı başardık. Bununla gurur duyuyoruz. 2018’de Petkim yarımadası Avrupa’nın entegrasyona dayalı en büyük üretim merkezlerinden biri olacak. Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimiz hakkındaki gelişmeleri Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'e arz ettik ve talimatlarını aldık” dedi.

PETLİM'İ EYLÜL AYINDA AÇIYORUZ

Value-Site 2023 Projesi’nin önemli parçası olan ve inşaatı devam eden Petlim Konteyner Limanı için 400 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “28 yıllığına limanın işletmesini dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APM üstelenecek. Limanın en büyük özelliği Pire Limanı’nın alternatifi olacak. Dünyanın en büyük konteyner gemilerini limanımıza kabul edebileceğiz.Entegre tesisiz. Burası her ihtiyacı görecek. Goldman Sachs, limanın yüzde 30'una 300 milyon dolar üzerinden ortak oldu. LimanımızıEylül ayında açmayı hedefliyoruz. Azerbaycan Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’i davet ettik. İnşallah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açılışını yapmak nasip olacak.”

YENİLENEBİLİR ENERJİYİ DESTEKLİYORUZ

Yatırımların devam ettiğini vurgulayan Yavuz, “Ülkemizin enerji stratejisinin en başında gelen yenilenebilir enerjiye destek konusunda SOCAR Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Yaklaşık 55 milyon euro yatırım bedeliyle ilk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. 51 MW enerji üretecek rüzgar santralimizi 2016 ortasında devreye sokacağız. Petkim Yarımadası’nda ithal kömür teknolojisine dayalı bir enerji santrali kuracağız. 2018 yılında hem TANAP, hem rafineri ve hem de kömür santralini birlikte faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olmaktan büyük gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler