1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEK-G belgesi ihracı için önce üretim bildirimi

YEK-G belgesi ihracı için önce üretim bildirimi

YEK-G Belgesi ihraç başvurusunda bulunmak için belgelendirilebilir üretim miktarının bildirilmesi gerekecek. 

YEK-G belgesi ihracı için önce üretim bildirimi

Enerji Günlüğü - YEK-G Belgesi ihraç başvurusunda bulunmak için belgelendirilebilir üretim miktarının bildirilmesi gerekecek. 

Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlandı. 

01 Haziran 2021 tarihinde yürürlük kazanacak olan değişiklik; kontratların alım, satım için işleme açık olduğu zaman dilimini ifade eden seans kavramını mevzuat kapsamında aldı. 

Değişiklik uyarınca YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasasında oluşabilecek arıza ve bakım işleri de Piyasa Yönetim Sistemi (PYS) arıza ve bakım prosedürleri uygulanarak yapılacak. 

YEK-G BELGESİ İHRACI İÇİN BELGELENDİRİLEBİLİR ÜRETİM BİLDİRİMİ YAPILACAK

Yeni düzenleme ayrıca, Yönetmeliğe 2 yeni geçici madde ekledi. Geçiş dönemi ihraç işlemlerini tarif eden Geçici 2. Maddeye göre YEK-G sistem kullanıcıları, YEK-G belgesi ihraç talebinde bulunabilmek için Piyasa İşletmecisi tarafından hesaplanan belgelendirilebilir üretim miktarlarının bildirimini yapacaklar. 

Geçiş dönemi itfa işlemlerini tarif eden Geçici 3. Maddeye göre, 01 Ocak 2021-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşen tüketim nedeniyle itfa edilecek YEK-G belgeleri; tedarikçiler tarafından Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) kapsamındaki Mayıs 2021 nihai uzlaştırma bildiriminin yayımlanma tarihinden itibaren itfa bildirimine konu edilecekler.

Etiketler :
İlgili Haberler