1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEK Teşvikleri, 2020 yılına uzatılacak

YEK Teşvikleri, 2020 yılına uzatılacak

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili teşvik ve desteklerin 2020 yılına kadar uzatılmasında...

YEK Teşvikleri, 2020 yılına uzatılacak

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili teşvik ve desteklerin 2020 yılına kadar uzatılmasında mutabık kaldıklarını ve Bakanlar Kurulu'na da müracaat ettiklerini söyledi.

Bakan Yıldız, Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg ile Ankara’da gerçekleştirdiği toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TEŞVİKLERİN UZATILMASI İÇİN BAKANLAR KURULU’NA MÜRACAAT EDİLDİ

Rüzgar, su, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi kaynakların 2015 yılı sonuna kadar işletmeye alınması halinde teşvik ve alım garantisi kapsamında olduklarını ifade eden Bakan Yıldız, "Bakanlar Kurulu'nun yetkisiyle bunu 2020 yılına kadar uzatmakta mutabık kaldık ve Bakanlar Kurulu'na da müracaatımızı yaptık, yazımızı yazdık. Yani gerek yerli kaynaklardan gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına 2020 yılı sonuna kadar işletmeye almış olmaları halinde teşvik ve desteklerin devam edeceğini bildirdik. Sanayide kendi enerji tüketimlerini daha verimli hale getiren mevcut fabrikalarda dahil olmak üzere yapacakları işlemlerin 5. bölge statüsünde yapılacak işlemlere dahil edilmesiyle alakalı bir mutabakat oluştu. Isı yalıtımı, aydınlatmada ledlere yönelik de benzer şeklide teşviklerden yararlanacak" diye konuştu.

PETROL VE DOĞALGAZ ARAMALARI ARTTIRILACAK

Orta Vadeli Program (OVP) hakkındaki soruları da yanıtlayan Bakan Yıldız, "Yerli ve yenilenebilir kaynaklara daha çok yöneleceğimiz, petrol ve doğal gaz aramalarına daha fazla araştırma fonu koyacağımız bir 2014 yılı göreceğiz. Önümüzdeki 3 yıl da inşallah böyle devam edecek" dedi.

Enerji sektörünün, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en az 2 katı büyümeyi hedeflediğini ifade eden Yıldız, "10 yıl öncesine göre 13,5 katına çıktık doğal gaz ve petrol aramalarında. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde en az yüzde 20'ler civarında bunu artırmak istiyoruz" diye konuştu.

NÜKLEER SANTRALLARDA GECİKME YOK

Sinop'a yapılacak nükleer güç santralinde bir gecikme olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Yıldız, santrallerde güvenliği daha öncelikli hale getirdikleri için programda bir kısım değişiklikler olabildiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Şu anda bizim Japonya ve Rusya'yla yapacağımız işlerde üretime almayla ilgili herhangi bir sarkma söz konusu değildir. Hem Fransa hem Japonya ile yapacağımız sıkı çalışmanın benzer şekilde herhangi bir sarkmaya mahal vermeyecek şekilde sonuçlanacağına inanıyorum" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler