1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. YEKA lisansına 30 yıllık üst sınır

YEKA lisansına 30 yıllık üst sınır

Enerji Günlüğü - İlki Karapınar için düzenlenen Yenilenebilir Kaynak Alanı ihaleleri kapsamında verilecek enerji üretim lisanslarının süresi 30 yıl...

YEKA lisansına 30 yıllık üst sınır

Enerji Günlüğü - İlki Karapınar için düzenlenen Yenilenebilir Kaynak Alanı ihaleleri kapsamında verilecek enerji üretim lisanslarının süresi 30 yıl ile sınırlandırıldı. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle söz konusu yönetmelikte, Yenilenebilir Kaynak Alanları Yönetmeliği’ne de atıfta bulunuldu. Yönetmeliğin 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendi de yeniden düzenlendi. Bir lisanslı üretim tesisini, satış, devir veya kiralama gibi kullanım hakkının değişmesi sonucunu doğuran diğer bir işlem ile devralmak isteyen tüzel kişinin, devir işlemi gerçekleşmeden önce Kurumdan onay alması zorunlu. Devralan kişiye eskisinin devamı niteliğinde yeni lisans verilecek. Yeni lisans verilmesi uygun bulunan tüzel kişinin yükümlülükleri ve bunların yerine getirileceği süreyi Kurul belirleyecek.

Üretim lisansları için verilecek önlisansın süresi Kurul tarafından belirlenecek. Ancak bu süre kaynak türü ve kurulu güce bağlı olarak, mücbir sebep hâlleri hariç, otuz altı ayı aşmayacak. YEKA için verilecek ön lisans süresi de, ihale şartnamesine uygun olarak otuz ayı geçmeyecek şekilde verilecek. YEKA’larda bu süre Kurul’un mücbir sebep tespiti halinde uzayabilecek. 

YEKA LİSANSINA 30 YIL SINIRI 

Enerji santralleri için verilecek üretim Lisansları, en az on, en çok kırk dokuz yıl için verilebiliyor. YEKA için verilen üretim lisansının süresi ise 30 yıl ile sınırlandırıldı. YEKA için yapılacak önlisans başvuruları YEKA Yönetmeliğinde belirlenen sürelere göre yapılacak. Başvuru kırk beş günlük süre içerisinde Kuruma yapılacak. 

BELGE EKSİKSE BAŞVURU YOK HÜKMÜNDE

Başvuru dosyasındaki belgelerin gereğine uygunluğu hakkındaki inceleme, yirmi iş günü içerisinde tamamlanacak. Tespit edilen eksikliklerin, tebliğ edilmesinden sonra en geç 15 iş günü içerisinde giderilmemesi halinde başvuru yapılmamış sayılacak. Bu durumda yatırılmış ise önlisans alma bedeli iade edilecek. Eksiksiz yapıldığı tespit edilen başvurular, başvuru tarihi itibariyle  değerlendirmeye alınmış sayılacak. YEKA Yönetmeliği uyarınca YEGM tarafından Kuruma yapılan bildirim tarihinden itibaren kırkbeş gün içerisinde YEKA için önlisans başvurusu yapılmaması halinde durum YEGM’e bildirilecek. 

YEKA ihalesine yapılan başvurunun değerlendirmeye alınması, önlisans almaya hak kazanıldığı anlamına gelmeyecek. Başvuru sahibinden, değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için ihtiyaç duyulan her türlü ek bilgi ve belge ayrıca istenebilecek ve/veya başvuru sahibi tüzel kişiyi temsile yetkili şahıslar doğrudan görüşme yapmak üzere çağrılabilecek. Değerlendirme üç ay içerisinde tamamlanacak ancak eksik belge tamamlama ve ilave bilgi alma maksatlı süreler üç aylık sürenin hesabında dikkate alınmayacak. 

YEKA kapsamında kurulması planlanan üretim tesisleri için verilen önlisanslar bakımından, YEKA Yönetmeliğinde belirlenen şartların sağlandığına dair YEGM tarafından tanzim edilecek, üretim lisansı almasına dair uygunluk yazısı gerekecek. Üretim tesisleri için verilen önlisanslar bakımından, kurulacak elektrik üretim tesislerinde kullanılacak aksam için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde belirlenen şartların sağlandığına dair Bakanlık ya da yetkilendirdiği kurum/kuruluşlarca düzenlenecek belge de şartlar arasında.

YEKA için verilen önlisanslara kayıtlı, Ünite koordinatları, ünite sayısı ve ünite gücüne, Yıllık elektrik enerjisi üretim miktarına,

önlisans sahibi tüzel kişinin unvan ve nev’i değişikliklerine, Tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek ve tüzel kişilere ait bilgilerdeki değişikliklere ilişkin lisans tadil talepleri Kurul Kararı ile sonuçlandırılacak. Rüzgar enerjisine dayalı önlisanslarda ünite koordinat tadili, komşu sahalardaki türbin koordinatlarının etkilenmediği yönünde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün uygunluk belgesine binaen sonuca bağlanacak. Ünite sayısı ve ünite gücü tadili, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün uygunluk belgesine dayandırılarak neticelendirilecek. 

YEKA için verilen önlisanslar süresi uzatılmadığı takdirde süresinin bitiminde, önlisans sahibi tüzel kişinin talebi veya iflasının kesinleşmesi ile önlisans sahibi tüzel kişinin üretim lisansı alması halinde kendiliğinden sona erecek. Söz konusu önlisanslar YEKA Yönetmeliği uyarınca YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesini imzalayan tarafların iş programında mücbir sebepler kapsamında yaşanan gecikmelerin bir yıldan fazla sürdüğü veya bir yıl içerisinde giderilemeyeceği konusunda anlaşmaları halinde sözleşmenin feshedilerek teminat mektubunun iadesi durumunda, önlisans sahibi şirketin talebi üzerine Kurul kararı ile sona erdirilecek

YEKA için verilen önlisanslar Yurt İçinde Üretim Karşılığı Tahsis veya Yerli Malı Kullanım Karşılığı kapsamında belirlenen yükümlülüklerin süresi içerisinde yerine getirilememesi halinde iptal edilecek. Gecikme nedenlerinin Kurul tarafından mücbir sebep sayılması istisna olacak. Önlisans sahibi tüzel kişinin fabrikayı süresi içerisinde işletmeye almadığının Bakanlıkça Kuruma bildirilmesi durumunda da YEKA önlisansı iptal edilecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun tespiti de ön lisansların iptal gerekçeleri arasında yer alıyor. 

YEKA için yapılan üretim lisansı başvurularının eksik belge bilgi nedeniyle yapılmamış sayılması halinde daha önce yatırılmış üretim lisansı alma bedeli ilgiliye iade edilmeyecek. YEKA için verilen üretim lisanslarında üretim tesisinin tesis tamamlama süresi, iş programında meydana gelen gecikmelerin mücbir sebepler çerçevesinde gerçekleştiğinin Bakanlıkça kabul edildiğinin bildirilmesi halinde iş programına eklenen süre kadar uzatılacak.

Yönetmelik hükümleri Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) Yurt İçinde Üretim Karşılığı Tahsisi (YÜKT) Yarışma İlanı kapsamında verilecek önlisans ve üretim lisansı için de uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler