1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatları daha yüksek olacaktı

YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatları daha yüksek olacaktı

Yenilenebilir enerji sivil toplum kuruluşları, YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatlarının daha yüksek olacağını belirterek, YEKDEM'in sanayicilere uzun dönemde %15 fiyat avantajı sağladığına dikkat çektiler.

YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatları daha yüksek olacaktı

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji sivil toplum kuruluşları, YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatlarının daha yüksek olacağını belirterek, YEKDEM'in sanayicilere uzun dönemde %15 fiyat avantajı sağladığına dikkat çektiler.

Yenilenebilir enerji sektöründe hizmet sunan sivil toplum kuruluşları GÜNDER, GENSED, GÜYAD, JESDER, EÜD, ETD, TÜREB ve HESİAD, yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmek için uygulanan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) tarifesinin yüksek maliyetlerinin sanayiciye yük olduğu yönündeki bilgi kirliliğini düzelten ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada son dönemde Sanayi Odası Başkanları ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanları tarafından yapılan ve YEKDEM payı olarak Son Kaynak Tüketim Tarifesi içerisinde ciddi bedeller ödendiği ve yenilenebilir enerjiye desteğin imalat sanayinde kullanılan elektrik bedellerine yük olduğuna yönelik gerçeği yansıtmayan açıklamalar olduğu belirtilerek, iddia edilenin tersine YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatlarının daha yüksek olacağına dikkat çekildi. 

Konuya ilişkin yapılan ortak çalışmaya atıfta bulunulan açıklamada, “Yaptığımız çalışmaya göre, eğer YEKDEM mekanizması olmasaydı, 2019 yılında elektrik üretiminde yüzde 60’lara varan payları ile yenilenebilir santrallerimiz olmayacaktı. 2019 yılında YEKDEM santrallerinden üretilen 77 TWH enerjiyi ya doğalgaz ya da ithal kömürden ya da bunların karmasından karşılanacaktı. Her yıl ithal yakıtlara ortalama 5 milyar USD ödeyecektik. Ayrıca, yaptığımız fiyat analizine göre enerji birim fiyatı, 2019 yılı için YEKDEM ve Gün Öncesi Fiyatı toplamından sadece 0,2 $cent/kWh daha düşük olacaktı. Diğer taraftan baktığımızda, Son Kaynak Tedarik Tarifesinden enerji alan sanayicilerimiz, uzun dönemde Sanayi tarifesine göre hala %15 daha avntajlıdırlar. Sanayicimiz, Dolar bazında maliyetlerini azaltırken, fosil yakıtı ve eski nükleer santrali olmayan ülkeler arasında en ucuz enerjiyi kullanmaya  devam edecek” denildi. 

İYİ Kİ YEKDEM VAR!

Uygulamanın fiyat dışında önemli yararları olduğu vurgulanan açıklamada, “İyi ki YEKDEM var!” dememiz ve yenilenebilir enerjiye daha fazla destek olmamız gerektiğini gösteren bu zor günlerde, hem fiyatlar daha düşük gerçekleşmekte, cari açığımız artış göstermemektedir. Arz güvenliği noktasında da kendi kaynaklarımız ile elektrik ürettiğimizi ve ithal yakıta olan bağımlılığımızın gittikçe azaldığını da önemle vurgulamak isteriz. Onuncu yılını doldurarak YEKDEM’den çıkan santralleri de ayrıca ele almak gerekmektedir. Özellikle ilk yıllarda yapılan hidroelektrik ve rüzgar tesisleri, yavaş yavaş sistemden çıkacak ve böylelikle birim fiyat daha da aşağıya düşme eğilimi gösterecektir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

- YEKDEM olmasaydı elektrik fiyatları daha yüksek olacaktı.

- İthal edilen yakıt ile cari açığımızın artmasına neden olacaktık.

- Yenilenebilir enerji olmasaydı, fiyatlar hep daha yüksek seyredecekken, bu yatırımlar sayesinde birkaç yıl içinde sanayicimiz bugünden daha da ucuz elektrik kullanma olanağına kavuşacaktır.

- Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için her zamankinden daha çok yenilenebilir enerji teşviklerine ihtiyacımız var.

- İlerde ihracatçımızın önüne çıkacak karbon emisyonu vergileri nedeniyle yurt dışına büyük bedeller ödemememiz için yenilenebilir yatırımlar elzem olacaklar.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler