1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEKTOB hesaplama yöntemi güncellendi

YEKTOB hesaplama yöntemi güncellendi

Yenilenebilir Kaynaklar Destekleme Mekanizması Toplam Bedeli hesaplanırken, YEKBEDi, YEKFi,b ve PTFt,u tutarları da toplama ilave edilecek. 

YEKTOB hesaplama yöntemi güncellendi

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir Kaynaklar Destekleme Mekanizması Toplam Bedeli hesaplanırken, YEKBEDi, YEKFi,b ve PTFt,u tutarları da toplama ilave edilecek. 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Düzenlemeye göre Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) katılıcılarına her bir fatura dönemi için ödenecek yenilenebilir enerji kaynakları toplam bedeli (YEKTOB) hesaplanırken; YEKBEDi, YEKFi,b ve PTFt,u tutarları da ilave edilecek. 

YEKBEDi; bir fatura dönemi için i YEKDEM katılımcısına ödenecek ya da katılımcı tarafından piyasa işletmecisine ödenecek TL bazında YEK bedelini ifade ediyor. 

YEKFi,b ise i YEKDEM katılımcısına b uzlaştırmaya esas veriş-çekiş biriminin bağlı olduğu üretim tesisi için uygulanacak YEK fiyatını simgeliyor. 

PTFt,u da; t teklif bölgesi ve u uzlaştırma dönemine ait Piyasa Takas Fiyatı (TL/MWh) anlamına geliyor. 

YERLİ AKSAM DESTEĞİ
Öte yandan, yeni düzenlemeye göre; 30 Haziran 2021 tarihinden sonra işletmeye giren ve YEKDEM’e kayıt olmayan üretim tesislerinde yerli aksam kullanılması halinde, tesisin ilgili uzlaştırma dönemine ait uzlaştırmaya esas veriş miktarı dikkate alınarak hesaplanan yerli aksam destek fiyatı da bunan böyle YEK Bedeli olarak ilgili kişiye ödenecek. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler