1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeniköy Kemerköy Elektrik, atıklardan kompost üretecek

Yeniköy Kemerköy Elektrik, atıklardan kompost üretecek

Yeniköy Kemerköy Elektrik, Muğla’nın Milas ilçesinde 3 kompost makinesi ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Yeniköy Linyit İşletmesinin atıklarını değerlendirecek.

Yeniköy Kemerköy Elektrik, atıklardan kompost üretecek

Enerji Günlüğü - Muğla’da işletilmekte olan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Yeniköy Linyit İşletmesinin atıklarından günde 125 kg’a kadar kompost toprak üretilecek.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından Yeniköy Termik Santrali, Kemerköy Termik Santrali ve Linyit İşletmesi için Kompost Tesisleri kurulması planlanıyor. 

Yaklaşık 2,5 milyon lira değerindeki proje ile Kemerköy Termik Santrali Sosyal Tesislerinde 1 adet, Yeniköy Termik Santral sahasında 1 adet ve Yeniköy Linyit İşletmesinin yemekhanesinde 1 adet olmak üzere toplam 3 adet kompost makinesi kurulup işletilecek. Planlanan proje ile yemek öncesi atıklar ve çam, pürçek, bahçe atıkları gibi biyobozunur atıklar kullanılarak kompost yapılacak. Kompost yapımında tesislerin kendi bünyesinde oluşacak atıklar kullanılacak olup dışarıdan herhangi bir atık alımı gerçekleştirilmeyecek.

GÜNDE TOPLAM 125 KG’A KADAR KOMPOST TOPRAĞI ELDE EDİLECEK

Termik santrallerde kullanılacak atık miktarı günde 500 litre, linyit işletmesinde ise günde 250 litre olacak. Kompost toprağı yapım prosesinde makine içerisine yüklenen 250 litre yeşil-kahverengi ürün 24 saatlik proses sonucunda, günlük ortalama 20-25 kg ve 40-50 litre kompost toprağı, 500 litrelik makinede ise günlük 40-50 kg ve 80-100 litre kompost toprağı elde edilmesi planlanıyor. 

 Biyobozunur atıkların oksijenli ve nemli ortamda bakterilerin yardımıyla parçalanarak, fermantasyona uğraması sonucunda elde edilen faydalı ürüne kompost olarak tanımlanıyor. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler