1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yeniköy Kemerköy Santrali 260 milyon dolara yenileniyor

Yeniköy Kemerköy Santrali 260 milyon dolara yenileniyor

Enerji Günlüğü - Yeniköy Kemerköy Kömür Santrali’nin modernizasyonu için GE ile 260 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.  Limak Enerji ve İC...

Yeniköy Kemerköy Santrali 260 milyon dolara yenileniyor

Enerji Günlüğü - Yeniköy Kemerköy Kömür Santrali’nin modernizasyonu için GE ile 260 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.  

Limak Enerji ve İC Enerji ve Limak Enerji tarafından özelleştirme ihalesinden alınan Muğla’daki Yeniköy Kemerköy kömür santrali modernize ediliyor. Bu çerçevede, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ, General Electric arasında tam modernizasyon projesi için 260 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandı. 

Modernizasyon projesi Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’nin karbon emisyonunu aşağıya çekecek. Proje aynı zamanda tesislerin verimliliğini yüzde 6 oranında arttırarak yüzde 40’lar seviyesine yükseltecek. 

GE'nin üstlendiği modernizasyon ve tam tesis yenileme projesi, beş Zamech yüksek basınçlı, orta basınçlı ve düşük basınçlı buhar türbini ile beş adet Dolmel jeneratörünün hava soğutmalı jeneratörlerle değiştirilmesini içerecek. GE aynı zamanda beş Rafako kazanı, beş baca gazı kükürt giderme ve elektrostatik çökeltici sistemini modernize ederek elektrik ve mekanik denge sistemini modernize edecek ve dağıtılmış bir kontrol sistemi kuracak. 

İC İçtaş Enerji Yatırım Holding ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2016 yılında Türkiye'deki brüt elektrik tüketimi yüzde 4.44 artarken, elektrik üretiminin de bir önceki yıla göre yüzde 4.2 arttığını belirtti. Türkiye’nin ulusal enerji politikası doğrultusunda güç kapasitesini, güvenilirliğini, verimliliğini artırırken karon emisyonlarını da azaltmaya çalıştığını vurgulayan Çeçen “Ülkemizin gelecekteki ekonomik büyümesine ve ulusal enerji politikalarına güveniyoruz ve stratejimiz mevcut elektrik üretim altyapısını modernize etmeye odaklandı. GE güçlü bir yerel varlığa sahiptir ve tüm modernizasyon ihtiyaçlarımız için tek elden servis sağlayıcısıdır. Bu modernizasyonlarla, tesislerimiz Türk halkının ve işletmelerinin gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için daha iyi bir konuma gelecektir” dedi. 

GE İÇİN TÜRKİYE’DE BİR İLK 

GE'nin Avrupa'daki Güç Hizmetleri Başkan Yardımcısı Michael Rechsteiner, verimlilikle ilgili yetenekleri dahil olmak üzere Fleet360 toplam tesis çözümlerinin, orijinal ekipman üreticisinden bağımsız olarak, GE’nin tüm enerji üretim ekipmanlarına yönelik genişletilmiş tekliflerini temsil ettiğini belirterek “Bu proje, Türkiye'deki ilk toplam kömürle çalışan santral modernizasyonu projemizi işaret ediyor” dedi. 

EMİSYONLAR 1/3’E KADAR AZALACAK

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ modernizasyon projesi, GE'nin kömürle çalışan elektrik santrallerini ve dünya genelindeki üretim ekipmanlarını modernize etme taahhüdünün en son örneklerinden biri olarak gösteriliyor. GE'nin termik santral yenileme-geliştirme (upgrade) çözümleri, tesislerin kullanım ömrünü 20 yıla kadar uzatacak ve iki santraldeki emisyonları 1/3’e varan oranlarda azaltacak. 

GE'nin Güç Verimliliği COE, enerji işletmelerinde çapraz iş uzmanlığını ve teknolojilerini bir araya getirerek dünyanın yeni ve mevcut kömürle çalışan elektrik santrallerinin verimliliğini artırmak ve emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak için toplam bir tesis donanım ve yazılım çözümü yaklaşımı uyguluyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler