1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir enerji maliyetleri şimdiden rekabetçi düzeye ulaştı

Yenilenebilir enerji maliyetleri şimdiden rekabetçi düzeye ulaştı

Enerji Günlüğü - 2017 yılında fosil yakıt aralığına gerileyen kurumsal ölçekli yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen ortalama elektrik maliyetleri...

Yenilenebilir enerji maliyetleri şimdiden rekabetçi düzeye ulaştı

Enerji Günlüğü - 2017 yılında fosil yakıt aralığına gerileyen kurumsal ölçekli yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen ortalama elektrik maliyetleri düşmeye devam ediyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), dünyanın her yerindeki projelerin en son maliyet ve açık artırma fiyat verilerine dayanarak, temel yenilenebilir enerji teknolojilerinin her birindeki en son eğilimleri açıkladı. 2017’de Yenilenebilir Elektrik Üretim Maliyetleri adlı çalışmaya göre, yenilenebilir enerji üretim maliyetleri düşmeye devam ediyor ve şimdiden fiyatlar yeni kapasite ihtiyaçlarını karşılamak için çok rekabetçi bir düzeye gelmiş durumda.

Rapora göre, 2017 yılında kurumsal ölçekli yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen ortalama elektrik maliyeti hemen hemen tüm kaynaklar için fosil yakıt aralığı düzeyine düştü. Fosil yakıtlar için seviyelendirilmiş elektrik maliyeti ise 50-170 dolar MW saat olarak farzedildi. Raporda güneş panellerinin maliyetinin 2020'de % 50 düşmesi ve güneş paneli ve onshore rüzgar santralleri 2020'ye kadar 30 dolar/MW saatin altında elektrik üretmesi bekleniyor. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR ELEKTRİĞİ UCUZLUYOR

Güneş enerjisi alanındaki seviyelendirilmiş elektrik maliyetleri (LCOE), 2010-2016 yılları arasında yüzde 69 oranında azalarak fosil yakıtların maliyet aralığına geldi. Güneş enerjisi PV modülü maliyetleri yaklaşık dörtte bir oranında düştü ve konutlarda güneş PV sistemleri 2010'dan üç kat daha ucuzladı. Aynı dönemde maliyetleri yüzde 18 düşen karasal rüzgar enerjisi, günümüzde 0,04 / kWh USD fiyatla devreye alınan projelerle çok rekabetçi elektrik sağlıyor. Kurulum kapasitesi arttıkça yenilenebilir enerji kaynakları için maliyet denklemi daha iyi bir hale geliyor. Karadaki rüzgar kapasitenin her iki kat artışında yatırım maliyetleri yüzde 9 oranında azalırken elde edilen elektrik yüzde 15 daha ucuz hale geliyor.

Çalışmanın dikkat çeken diğer bulguları ise şöyle:

Açık artırmalar dahil olmak üzere rekabete dayalı satın alım, küresel yenilenebilir enerji dağıtımının küçük bir bölümünü oluşturuyor. Bununla birlikte, bu mekanizmalar yeni pazarlarda maliyetleri hızla aşağı çekiyor.

Küresel rekabet, en iyi proje geliştirme uygulamalarını yaygınlaştırmaya, teknoloji ve proje riskini azaltmaya ve yenilenebilir enerjileri şimdiye dek olduğundan daha maliyet-rekabetçi hale getirmeye yardımcı oluyor.

Gelişmiş ülkelerde, güneş enerjisi yeni nükleer enerjiden daha ucuz hale geldi. 

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler