1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir Kaynak Garanti Sistemi Haziran 2021’de

Yenilenebilir Kaynak Garanti Sistemi Haziran 2021’de

Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik piyasası Haziran 2021’de işlemeye başlayacak. 

Yenilenebilir Kaynak Garanti Sistemi Haziran 2021’de

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik piyasası Haziran 2021’de işlemeye başlayacak. 

Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlandı. Yönetmelik, kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak üretildiğini kanıtlayacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi’ne (YEK-G) ilişkin düzenlemeyi içeriyor. Yönetmelik 01 Haziran 2021’de yürürlüğe girecek.

Yönetmelik, üretim ve tedarik lisansı sahiplerinin YEK-G Sistemi’ne katılım şartlarını; YEK-G piyasasının oluşturulması ve işletilmesine ilişkin hükümleri; Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) sistemle ilgili görev ve yetkileriyle lisans sahibi tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini düzenliyor. Yönetmelik, tüketilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini garanti eden belgeyi de hukuki zemine kavuşturdu. 

YEK-G Belgesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanslı üretim tesislerinde üretilen belgelendirilebilir üretim miktarı, talep edilmesi halinde ihraç edilebilecek. YEK-G Belgesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi üretim dönemi bitişinden itibaren 12 ay boyunca geçerli olacak ve 1 MWh belgelendirilebilir üretim miktarı, 1 adet YEK-G Belgesine tekabül edecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler