1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yenilenebilir kaynaklardan üretim ilk kez HES’leri geçti

Yenilenebilir kaynaklardan üretim ilk kez HES’leri geçti

Hidroelektrik dışındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim son dört yılda ikiye katlandı. Bu kaynaklardan üretilen elektrik ilk kez 2021’de HES üretimini geride bıraktı.

Yenilenebilir kaynaklardan üretim ilk kez HES’leri geçti

Enerji Günlüğü - Rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütleden elektrik üretimi 2021’de ilk kez hidroelektrik santrallerinden üretimi geçti. 

Her geçen gün etkileri daha fazla yaşanmaya başlayan iklim değişikliği Türkiye enerji üretiminde de etkisini çarpıcı bir şekilde göstermeye başladı. Enerji ve iklim üzerine çalışmalar yapan düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı son çalışmaya göre, hidroelektrik harici yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle), 2017’den bugüne ikiye katlanarak 2021 yılı itibariyle ilk kez hidroelektrik üretimini geride bıraktı. Bunda artan kuraklığın yanı sıra özellikle rüzgar ve güneş enerjisindeki artışın da payı var. 

2021 yılında bir önceki yıla kıyasla %25 artış gösteren rüzgar ve güneşten elektrik üretimi, 44,6 TWh ile toplam elektrik üretiminde payını %13,6’ya ulaştırdı.

HES’LERİN AÇIĞINI DOĞAL GAZ KAPATTI

Türkiye’de son yıllarda hidroelektrik üretimindeki düşüş doğal gaz santralleri ile karşılanmaktadır. 2021 yılında hidroelektriğin üretimdeki payı %26’dan %17’ye gerilerken, doğal gazın payı %23’ten %33’e yükselerek fosil yakıtların elektrik üretimindeki payının %65’e yükselmesine neden oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler