1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir kurulumlarında üçte bir artış bekleniyor

Yenilenebilir kurulumlarında üçte bir artış bekleniyor

IEA, bu yıl dünya genelinde yenilenebilir enerji kurulumlarının geçen yıla göre %30'un üzerinde artacağını öngörüyor.

Yenilenebilir kurulumlarında üçte bir artış bekleniyor

Enerji Günlüğü - Dünya, bu yıl 440 bin MW'tan fazla yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeye hazırlanıyor. Bu ise geçen yıla göre %30, 2019’a göre de iki kattan fazla artış anlamına geliyor.

Uluslarası Enerji Ajansı (IEA) tarafından güncellenen Yenilenebilir Enerji Piyasa raporuna göre, küresel enerji krizinin katalizör görevi görmesi ile güneş enerjisi ve rüzgar, yeni yenilenebilir kapasitede şimdiye kadarki en büyük yıllık artışa öncülük edecek. Rapora göre, bu yıl dünya genelinde yenilenebilir enerji kurulumları geçen yıla göre %30’un üzerinde artarak 440 bin MW’a ulaşacak. Bu büyümenin 2019 yılındaki kurulumların iki katından daha fazla olması ise dikkat çekiyor. 

KAPASİTE ARTIŞININ %65’İ GÜNEŞTEN

Rapora göre, kapasite artışındaki en büyük pay yüzde 65 ile güneş enerjisinin olacak. Rüzgar enerjisinde de toparlanmanın beklendiği bu yıl, karasal rüzgar enerjisinde bir önceki yıla göre yüzde 70 artışla 107 bin MW ilave kapasite devreye alınacağı öngörülüyor. Böylece, rüzgar enerjisi kapasite artışında %28 paya sahip olacak. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ise %7 olacak.

Raporda, daha iddialı politikaların uygulanması durumunda, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın bu yıl 500 bin MW’a ulaşabileceği belirtiliyor. 

“İLAVE KAPASİTE ALMANYA VE İSPANYA’NIN KURULU GÜCÜNDEN FAZLA”

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerjide bu yıl beklenen ilave kapasitenin, Almanya ve İspanya'nın toplam kurulu gücünden fazla olduğuna dikkat çekerek, “Politikaların değişen piyasa koşullarına uyum sağlaması gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin muazzam potansiyelinden tam olarak faydalanabilmemiz için elektrik şebekelerinin kapasitesini artırmamız ve genişletmemiz gerekiyor” dedi. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler